“Bolond idő, esős-napos tavasz,
kertben, gomblukban kis, szines virágok,
az Április egy szerelmes kamasz,
telisóhajtja széllel a világot
Belülről úgy feszítik már a gondok,
hogy kikapcsolja nadrágján a gombot,
s könnyít magán ezüst sliccét kitárván:
ragyog az égen szépívű szivárvány”
Varró Dániel
Gondolom nem állok egyedül a problémával – mi legyen a maradék főtt sonkával? Hála Férj hathatós közreműködésének, idén is isteni házi sonka került az asztalra, de azért a kapacitásunk véges.
Ez a pite (vagy sznobul quiche) a maradékhasznosítás elvét szem előtt tartva készült, de a polentával és cheddarral ropogóssá és ízessé tett tészta már többször bizonyított.
A töltelékbe a főtt sonkán kívül került persze medvehagyma, aztán némi spenót, ricotta, joghurt és tojás. A tetejére pedig kéksajt, ami remekül harmonizált a töltelékben lévő diódarabokkal.
Spenótos-medvehagymás húsvét utáni pite
125 g finomliszt
50 g teljeskiőrlésű liszt
75 g finom polenta/kukoricadara
140 g hideg vaj
50 g reszelt Cheddar
só
a töltelékhez
200 g ricotta/túró
3 tojás
1 csomag újhagyma, felkarikázva (zöldjével együtt)
kb. 150 g főtt füstölt sonka, felkockázva
2 nagy marék medvehagyma, csíkokra vágva
2 dl tejszín
1 dl joghurt
kb. 200 g mirelit spenót, felengedve
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 marék dió, durvára vágva
50-100 g kéksajt
A tésztához a liszteket és a polentát aprítógépbe raktam, a hideg vajat összekockázva hozzádobtam és néhány gombnyomással morzsásra dolgoztam. Beleütöttem a tojást és addig kevertem, amíg a tészta teljesen összeállt egy gombóccá (szükség esetén pici hideg vizet lehet hozzátenni). Folpackba csomagolva pihentettem a hűtőben legalább egy órát.
Közben összeállítottam a tölteléket. Az összes hozzávalót (kivéve a kéksajtot)egy nagy tálba tettem és jó alaposan összeforgattam. Sóztam, borsoztam.
A kellően lehűlt tésztát kinyújtottam és egy 26-cm átmérőjű, cakkos szélű piteformába nyomkodtam – úgy hogy pereme is legyen. A tölteléket ráöntöttem és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.
Így magában is klassz vacsora, de egy laza salátával akár ebédként is megállja a helyét.