Príma kis vendégváró falatok, a kekszek akár előre is lesüthetőek (de érdemes elzárni őket a család elől) a töltelék pedig variálható, akár kecskesajt, vagy zöldfűszerek is kerülhetnek bele.
Úgylátszik Dokival egyre jár az agyunk, nála is klassz kis előétel falatokat láttam a minap.
Diós-márványsajtos falatok
a kekszhez
150 g liszt
30 g (durvára) darált dió
egy csipetnyi cayenne bors
120 g kéksajt/márványsajt/Roquefort
120 g vaj
1 tojássárgája
40-50 szép fél dió
a töltelékhez
Philadelphia krémsajt
kéksajt
A lisztet, a darált diót és a cayenne borsot az aprítógépbe mértem, hozzáadtam a sajtot és a vajat és morzsásra dolgoztattam a géppel. Végül a tojássárgáját is hozzáütöttem és még néhány gombnyomással összekevertem. Akkor jó, ha egynemű tésztává áll össze.
Két réteg folpack között 2 cm vastag körré nyújtottam és a hűtőbe tettem pihenni. Legjobb, ha egy egész éjszakát ott tud tölteni, de végszükség esetén néhány óra is megteszi.
A pihenő leteltével alaposan alálisztezett felületen egészen vékonyra nyújtottam a tésztát és kb. 3 cm átmérőjű köröket szaggattam ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztattam őket és minden másodiknak a tetejére nyomtam egy szép fél diót.
Egy kevés felvert tojással lekentem a diós tetejű kekszeket, majd előmelegített sütőbe toltam a tepsiket (180ºC) és 12-15 percig sütöttem. A kihűlt kekszeket Philadelphia krémsajt és kéksajt keverékével töltöttem meg.
forrás: GoodFood2008/május