Citromos hajtogatott sütemény

citromos_sutemeny_II

Az egyik gyerekem már túl van a kétnapos osztálykiránduláson (optimálisan hétfőn-kedden voltak) a másikét (Szentendrei-sziget, mezőgazdasági munka, biofarm, sátorozás,  ma reggeli indulás) szerencsére elhalasztották.

Anyai szívem kicsit megnyugodott, végre mindhárom csemete a szárnyaim alatt van (na jó, a legnagyobb már igencsak kilóg alóla) mit is tehettem volna mást, minthogy sütök nekik egy jó kis süteményt.

Különösképpen a formája nyerte el a tetszésemet, (bár nem teljesen sikeredett olyanra, mint az eredeti receptben) meg hogy olyan jó, téphető fazon. És frissen sülve az állaga is valami isteni, foszlós volt, a vaníliás, citromos illatáról már nem is beszélve. Közönségsiker volt, ismétlés várható.

Hajtogatott citromos sütemény

350 g liszt (+  a nyújtáshoz)

60 g cukor

1 csomag szárított élesztő

½ tk só

60 g vaj

fél bögre tej/víz

egy vaníliarúd belseje

2 tojás

A citromos töltelékhez

120 g cukor

egy (bio)citrom reszelt héja

3-4 ek vaj, olvasztva

a tetejére

100 g Philadelphia natúr krémsajt

4-5 ek porcukor

1 ek tej

1 ek citromlé

A tejet kicsit megmelegítettem és beleraktam a vajat, és a cukrot, hogy éppen csak elolvadjon. A lisztet, sót, élesztőt a dagasztógépem táljába mértem. Ráöntöttem a tejes keveréket, beleütöttem a tojást és fényes, homogén tésztává dagasztottam (azaz a gép, nem én :-)  )

Úgy egy órácskát kelni hagytam, majd alaposan lisztezett felületen jól átgyúrtam (a liszttel én elég bőven bántam mert igencsak lágy, ragacsos volt a tészta) és egy kb. 30×10 centis lappá nyújtottam. Rákentem a megolvasztott vajat és 5 egyforma széles csíkra vágtam hosszában.

Ezután az első csíkra rákentem a citromos cukor (ehhez csak egyszerűen összekevertem kicsit előre a cukrot és a citromhéjat, hogy kicsit összeálljon)negyedét, ráraktam a mellette lévő csíkot (vajas felével felfelé) és így tovább a többivel.

A végén így lett egy ötemeletes, kicsit dülöngélő falam. Ezt kb. hat részre vágtam (olyan szélességben, mint a kenyérformám) és vágott felükkel fölfelé (mindjuk maguktól is felborultak) a formába rakosgattam őket. Egy félórás pihenő után az előmelegített (175 ºC) sütőbe toltam és úgy 45-50 percig sütöttem.

A formában hagytam félig kihűlni, aztán tálra borítottam, a krémmel megkentem és még úgy langyosan szét is marcangoltuk a felét….

Mit mondjak, nagyon jólesett!

(update: a formázásról Jade nagyon hasznos fázisfotókat készített, így talán érthetőbb, még ha ő más számokkal is dolgozott :-) )

citromos_sutemeny

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*