Mézes müzli házilag – á la Baked

muzli_mezes

Ha jól emlékszem, smitten kitchen oldalán olvastam először a New Yorkban található BAKED nevű helyről, majd az általuk – pontosabban Matt Lewis és Renato Poliafito – jegyzett könyvről. Olyannyira meggyőző volt, hogy egy gyors karácsony előtti amazon rendelés során ez is becsúszott a kosaramba.

Nem bántam meg. Igaz, hogy szinte már lapozgatás közben érzem a derekam köré felkúszó kilókat, de sebaj. És hogy mégis az egészség jegyében kezdjük az új évet, első receptként egy egyszerű mézes müzlit választottam.

Isteni, ropogós, és illatos lett a végeredmény. Olaj helyett én vajjal készítettem, de kísérletezni fogok egy cukor nélküli változattal is – esetleg rizssziruppal. De addig is megvan a reggelim – némi joghurttal vagy gyümölcslével tálalva.

 

Házi mézes müzli (aka granola)

2 bögre zabpehely (1 bögre = 2,5 dl)

1 tk őrölt fahéj

½ tk só (fleur de sel)

3 ek vaj

¼ bögre méz

¼ bögre nádcukor

vanília

egy-egy marék mandula és mogyoró

egy-egy marék házilag aszalt barack és meggy

A sütőt előmelegítettem 160 Cº-ra és egy tepsit kibáleltem sütőpapírral.

Egy tálban összekevertem a zabpelyhet, a fahéjat és a sót, egy másikban pedig a megolvasztott vajat, a mézet, a cukrot és a vaníliát. A mézes keveréket a zabpehelyre öntöttem és jó alaposan összedolgoztam. A tepsibe egyengettem, majd a sütőbe toltam.

!!!A sütési időkre nagyon figyelni kell, mert hajlamos a megégésre!!!

10 perc múlva átforgattam és rászórtam a mandulát, majd visszatoltam még 5 percre. Ekkor megint a forgatás jött, és a mogyoró is csatlakozott a csapathoz. Még 10 percet sült, aztán végképp távozott a sütőből.

Miután kihúlt, belekevertem az aszalt gyümölcsöket és csatos üvegbe töltöttem.

N.

forrás: Matt Lewis és Renato Poliafito: Baked – new frontiers in baking

Print

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük