Arany nagyfiam hazatértének örömére készült ez a torta – persze csak átmenetileg látogatott haza, vasárnap megy is vissza a szociális munkára (tantervben előírt dolog, nem a rossz magaviseletéért kapta ) majd osztálykirándulás…. De időközben szert tett egy jogosítványra is, így végre lesz saját sofőrünk is – már amennyiben sikerül néhány napra hazaédesgetni bokros teendőiből.
Mikor megláttam az olive magazinban ezt a sütikét, rögtön tudtam, hogy ő lesz az, aki igazán értékelni fogja, az én mogyoróvajas lelkitársam 🙂 Na az aztán van benne végképp: a tésztában, a krémben és hogy ne bízzunk semmit a véletlenre, a tetején karamellizált ropogós mogyoródarabok.
Tepsi helyett tortaformában sütöttem (gyakorolva a jövő heti nagykorúsodására) és a cukormennyiséget szigorúan meghúztam (az angolok normálatlanul sokat raknak bele).
Peanut butter rajongóknak kötelező darab.
Mogyoróvajas torta
18 cm-es tortaformához
50 g vaj
65 g mogyoróvaj
150 g nádcukor
fél kk vaníliakivonat
2 tojás
100 ml tej
150 g finomliszt
1 tk sütőpor
a tetejére
250 ml tejszín
30 g nádcukor
50 g étcsokoládé
3 ek mogyoróvaj (darabos)
50 g sótlan földimogyoró + 30 g nádcukor
Először a krémet csináltam meg a tetejére: a tejszínt és a cukrot addig melegítettem, míg a cukor teljesen elolvadt benne. Ekkor lehúztam, és a darabokra tördelt étcsokit és a mogyoróvajat elkevertem benne.
Miután teljesen kihűlt (2-3 óra a hűtőben) habverővel jól felvertem.
A tésztához a vajat a mogyoróvajjal kikevertem, hozzáadtam a cukrot, majd egyesével a tojásokat. 5-7 perc alatt szép sárgára kevertem. Felváltva hozzáadagoltam a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát 18 centis kapcsos formába öntöttem és 180 ºC-on kb. 45 percig sütöttem (tűpróba!!)
A mogyorót – ha csak sima blansírozott, pirítsuk meg, én eleve pirított, sótlan változatot vettem – serpenyőben átforgattam, megszórtam a cukorral és kis lángon, macerálás nélkül hagytam karamellizálódni. A végén szórtam hozzá egy jó csipet sót, majd sütőpapírra borítottam, kis pihenő után durvára vágtam.
A kihűlt tésztát alaposan megpakoltam a krémmel, és megszórtam a karamellizált mogyoróval. Nem volt hosszú életű…
[1] http://www.sajtkukac.hu/wp-content/uploads/2012/06/mogyorovaj_torta.jpg