Milyen a finom főzelék?

finomfozelek1

Úgylátszik Flat-Cattel megint egyszerre csattogott az agyunk kereke, mert pont aznap, amikor meghirdette a retrománia mozgalmat, az én konyhámban is egy igazi menzaklasszikus készült. A közétkeztetés karmaiból eleddig szerencsésen kimenekített gyermekeim néztek is nagy szemekkel, hogy mi a csuda az a finomfőzelék, és értik ők, hogy szerintem finom, na de mi a neve….?!

A dolog apropója a nagy adag paszternák volt, ami a konyhámba érkezett. Valamilyen szerencsés véletlenből kifolyólag a helyi piacon több néni is fantáziát lát ebben a nagyszerű zöldségben, úgyhogy egyre több asztalon bukkan fel (a csicsóka és a birsalma mellett) – én meg persze lelkesen vásárolom.

A felkockázott zöldségeket próbaképpen a Tefal párolómban készítettem el, s utána csak összeforraltam a keményítővel és liszttel elkevert folyadékkal. Feltétként snidlinges kukoricapehelybe forgatott csirkemellcsíkok kerültek mellé. Szerintem méltó volt a nevéhez!

Finomfőzelék

300 g mirelit zöldborsó

300 g paszternák

300 g sárgarépa

6 dl tej

2 dl alaplé

3 ek keményítő

3 ek liszt

egy nagy csokor petrezselyem

só, bors

A répát és a paszternákot megpucoltam, majd kis kockákra vagdostam fel.

A kétféle zöldséget a párolókosarakba szórtam, a gép aljába vizet töltöttem és 35 percre állítottam. 15 perc elteltével a borsót is hozzáöntöttem.

Mikor a kütyü diszkrét csipogással jelezte a zöldségek elkészültét, kimértem a tejet és az alaplevet, majd a keményítő-liszt keveréket alaposan eldolgoztam benne. Szerencsére a gépecske annyira okos, hogy addig szépen melegen tartja nekem a zöldségeket, de nem főzi tovább.

Szóval mikor ezzel megvoltam, a zöldségeket egy nagyobb lábasba öntöttem, hozzákerült a behabart folyadék s némi só és bors is. Így főztem néhány percig, amíg elérte a kellő sűrűséget. Ekkor egy jó nagy csokor felszecskázott petrezselyemmel koronáztam meg a művet és a csirkemellcsíkokkal tálaltam.

A Tefal és az Essence Főzőiskola támogatásával

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük