Minden túlzás nélkül azt kell mondanom, hogy ez a legfinomabb muffin, amit életemben ettem. Puha, lágy tészta, benne a savanykás barackkal és minderre a tonkabab pikáns íze teszi fel a koronát….
Ajánlom minden háziasszonynak, akinek muffin-ellenző családtagjai vannak, ezzel biztosan meggyőzi őket arról, hogy ebben a süteményben is vannak távlatok.
Tonkababos, sárgabarackos muffin
75 g vaj
125 g liszt
¼ tk szódabikarbóna
¼ tk sütőpor
½ tk reszelt tonkabab (ennek hiányában néhány csepp mandulakivonat)
egy csipet só
150 g nádcukor
késhegynyi vaníliaőrlemény
110 g créme fraiche*
1 tojás
6 kisebb, kemény sárgabarack
* én innen szoktam rendelni, de ha nincs Ízbolygónál akad ötlet az otthoni elkészítésre is
A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra.
Egy tálban összekevertem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a lereszelt tonkababot.
A vajat jól kikevertem a cukorral és a vaníliával, majd a tojást is belütöttem. Ezután ment bele a vaníliakivonat, majd felváltva hozzákanalaztam a lisztes keveréket és a créme fraiche-t.
A muffintepsibe papírkapszlikat tettem és mindegyik mélyedést a háromnegyedéig töltöttem a masszával, a tetejére pedig egy fél barackot nyomtam, a vágott felével lefelé.
A sütőbe tolva kb. 25 perc alatt sült illatos aranybarnára.
A receptet itt leltem.