Töltött káposzta – nem csak karácsonyra

töltött_káposzta

 

Van néhány olyan étel, amit egy évben csak egyszer készítek el, s mire megint odaérnék, hogy nekiálljak, el is felejtem hogyan csináltam előzőleg. Ezt megelőzendő most gyorsan lejegyzetelem a nálunk minden évben karácsony előtt elkészülő töltött káposztát – megjegyzem viszont, hogy nem érdemes két nappal az ünnepek előtt elkészíteni, különben őrt kell állni felette, hogy maradjon a vendégeknek 🙂

Töltött káposzta

1,5 kg darált sertéslapocka

4 dl rizs

1 tojás

4 kisebb fej hagyma, pró kockákra vágva

6 gerezd fokhagyma, aprítva

só, bors, borsikafű, pirospaprika

5 kg savanyúkáposzta

2 ek mangalicazsír

egy nagyobb darab füstölt tarja

pirospaprika, kapor, bors

A töltelékhez a hagymát kevés zsíron megdinsztelem, majd a végén a fokhagymát is rádobom. Miután kicsit kihűlt, a darált húshoz adom a rizzsel, tojással, fűszerekkel együtt és alaposan összedolgozom.

Egy jó nagy lábast kizsíroztam, pirospaprikával megszórom, és lerétegezem bele a káposztát a töltelékekkel és a nagyobb darabokra vágott tarjával. A rétegek közé is szórtam pirospaprikát és kaprot.. A tetejére már csak káposzta került és felöntöttem annyi vízzel, hogy kb. a háromnegyedéig ellepje. Kis lángon 3-4 órát főzöm (vagy többet is akár, ha elfelejtem elzárni :-O)

Lehet persze cifrázni, kolbászt tenni bele, szalonnát darálni a töltelékbe, vagy akár ananászlével felönteni (nem vicc, Takács Lajos így csinálja :-)) de nekem ez így ízlik a legjobban, könnyed, ízletes, még a harmadik napon sem futok el előle 🙂

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük