Csirke – sárgabarack – chilli – IPA

 

0_soros_csirke

 

Az utóbbi időkben erős vonzalmat építettünk ki a kézműves sörök irányában. Én személy szerint az IPA (India Pale Ale) hívője lettem, ami egy felsőerjesztésű, erősen komlózott sörfajta. Érdekesen megosztja ismerőseim körét, egy csoportjuk velem együtt rajong a gyümölcsös, virágos mélységeiért. A másik csoport szerint ihatatlanul keserű. Valószínűleg ez utóbbi csoport a tonicot és más keserű ízeket sem élvez.

Érdemes mégis egy próbát tenni vele, fantasztikus, hogy a különböző komlók mennyire más ízeket tudnak kihozni a különböző típusokból. Néhány személyes kedvencem (a teljesség igénye nélkül :-):

Távoli Galaxis (Rothbeer)

Jokerface (Legenda Sörfőzde)

1 milliard Megawatt (Róth Zoltán & Élesztő)

Bakancslista (Rothbeer)

Aztán találtam egy rendkívül szimpatikus blogot, ahol minden receptben szerepel némi sör 🙂  S bár még érni kell odáig, hogy szívfájdalom nélkül belelocsoljak 1-2 üveg IPA-t egy-egy ételbe, az alábbi receptben szereplő 1 dl-es mennyiség meg tűréshatáron volt. A barack és a chilli tüzessége remekül harmonizál a Kaltenecker Amarillo IPA nyárias, citrusos komlóízével.

Barackos-chillis-sörös csirkecombok

7 db kisebb csirke felsőcomb, filézve

só, bors

1 fej hagyma

zsír/olaj

a mártáshoz:

500 g jó érett sárgabarack

1 dl IPA sör

1 db füstölt chillipaprika paradicsomszószban (La Costena Chipotles in adobo sauce) – az eredeti receptben 1 ek. sririacha szósz

2 tk keményítő

1 ek balzsamecet

1 ek méz

petrezselyem

A mártáshoz valókat aprítóban vagy turmixgépben összedolgozom. A húsokat sóztam, borsoztam, a hagymát összekockáztam. A besózott húst a zsírban nagy lángon átpirítottam, majd a tüzet visszavéve rászórtam a hagymát és üvegesre pároltam. Amikor már a hagyma is sülni kezdett, hozzáöntöttem az összeturmixolt mártást és 10-12 perc alatt összerotyogtattam az egészet. Ezidő alatt a hús is átfőtt és a mártás is besűrűsödött kicsit. A végén megszórtam frissen vágott petrezselyemmel.

Én felkockázott, pirított édesburgonyával ettem, de rizzsel sem lehet rossz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük