A citrom és a mák nálam nagy barátok, és valamelyik nap eszembe jutott egy ősrégi Stahl recept – egy citromos muffin, amibe emlékeim szerint csak darált mandula került, liszt nem. Kicsit alakítgattam a recepten, lévén nemcsak a ropogós mákszemek de a kókusz is jól passzolt ebbe az ízvilágba.
Az egészben puhára főtt citrom pedig olyan szaftossá teszi a sütit, hogy még a legnagyobb muffin-ellenzőknek is ízleni fog (én sem vagyok nagy rajongójuk, bevallom) ráadásul a nagy melegben kifejezetten jól tud esni ez a kellemesen savanykás, üdítő darab 🙂
Citromos-mákos paleo muffin
2 bio(!) citrom*
120 g mandulaliszt
30 g kókuszliszt
3 tojás
kb.40-50 g nyírfacukor
2 ek darálatlan mák
fél tk szódabikarbóna
némi vanília
*mivel a citrom “szőröstől-bőröstől” belekerül a muffinba, én nagyon fontosnak tartom a biogyümölcs használatát.
A citromokat egészben puhára főztem. Félbevágva kipiszkáltam belőlük a magokat, majd egy késes aprítóba tettem és néhány gombnyomással pépesre zúztam.
Hozzáütöttem a tojásokat (egyesével) és megintcsak gépi segítséggel homogénné dolgoztam. Ekkor szilikonos keverőlapátra váltottam, a tojásos-citromos masszát egy tálba átöntöttem és hozzákavartam az összes többi hozzávalót.
Szilikonos muffinkapszlikba kanalaztam, 180ºC-on kb. 30 perc alatt készre sütöttem.