Formához a süteményt: mini panettone akár ajándékba is

panettone

 

Még nyár végén sikerült szert tennem ezekre a gyönyörű panettone formákra – aztán persze úgy elraktam, hogy kész szerencse, hogy még karácsony előtt rábukkantam.

A panettone hagyományosan olasz karácsonyi édesség, de valójában erősen hasonlít a stollenrecsak más formátumban tálalják. Alapvetően egy sok vajjal, tojással dúsított kalácstészta, aszalt gyümölcsökkel és kandírozott citrushéjakkal ízesítve.

A történetéről Millie-nél találhattok részleteket.

Mini pamettone

500 g liszt

2x7g élesztő

2 tojás + 1 sárgája

100 g nádcukor

200 ml tej

200 g vaj

140 g aszalt gyümölcs (mazsola és áfonya)

100 g kandírozott citrushéj (narancs és citrom vegyesen)

egy nagy marék madula

némi vágott mandula a tetejére

A tejet kicsit meglangyosítottam és az élesztőt elkevertem benne. Hozzátettem a cukrot és a tojásokat is. A lisztet több részletben adagolva hozzá dagasztani kezdtem, s a vége felé a kicsit megolvasztott vajat is hozzáadtam.

Kb. 1,5 órát kelni hagytam. Ezután átgyúrtam és a felaprított héjakat, az egész mandulát és gyümölcsöket is alaposan beledolgoztam.

Ebből az adagból nekem három darab lett (a formák átmérője és magassága 9 centi), a gombócokat a formába tettem és még egyszer kelni hagytam ( megint olyan 1-1,5 órát). A tetejét kicsi vízzel átkentem és a vágott mandulával megszórtam

A sütőt előmelegítettem 180ºC-ra és a megkelt tésztát beraktam. 40 percig sütöttem, majd lejjebb vettem a hőfokot 160 ºC-ra és még egy félórácskát sütöttem.

(A recept alapját a GoodFoodon találtam)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*