Tavasz, te cuppanásnyi szikra,
ha tappancsod a sárba lép,
vidorság száll a kis nyuszikra,
s megédesül a sárgarép’.
Varró Dani
Osztom a nyuszik azon véleményét, mielyszerint a répatorta igenis finom. Hát még ha pisztácia, sárgabarack is kerül bele. A tetejére meg némi vaníliás krémsajt és kandírozott répaszálak – azt hiszem ez lehet a répás sütik de luxe változata. Valószínűleg a nyúlfiak tetszését is elnyerné.
És aki nagyon ráér olvasgathatja közben Varró Dani (és mások) korai zsengéit a Répaköltészet című topikban.
Répás-pisztáciás muffin
150 g sárgarépa, reszelve
100 g aranybarna nádcukor
175 ml semleges ízű növényi olaj
2 tojás
225 g liszt
¾ tk sütőpor
egy csipet só
1 tk kardamom
egy citrom reszelt héja
50 g sótlan pisztácia
50 g aszalt sárgabarack, apróra kockázva
a kandírozott répához (ez önmagában is isteni, érdemes többet csinálni)
75 g répa
75 g nádcukor
2 ek citromlé
2-3 ek víz
a krémsajtos krémhez
100 g krémsajt
100 g porcukor (eredetileg 250g, de az szerintem iszonyú mennyiség)
1-2 ek citromlé
1 fél vaníliarúd kikapart belseje
A sütőt 200 ºC-ra előmelegítettem és a muffinsütő tepsi mélyedéseibe egy-egy papírkapszlit raktam.
A cukrot, az olajat és a tojásokat gépi segítséggel habosra kevertem. Belevegyítettem a szárazanyagokat (liszt, só, sütőpor, kardamom, citromhéj) majd végül a reszelt répát, a durvára tört pisztáciát és az aszalt sárgabarackot is alaposan beledolgoztam.
A formába kanalaztam (pont 12 lett belőle) és 20 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a kandírozott répát és a krémet is.
A répát a cukorral, a vízzel és a citromlével egy tálba tettem és olyan 5-10 percig főztem. Akkor jó, mikor a folyadék teljesen besziruposodik és majdnem mind elfő – a sárgarépa pedig szép fényes.
A krémhez egyszerűen jó alaposan kikevertem a hozzávalókat és egy levágott sarkú zacskóba töltve a muffinokra nyomtam.
forrás: The KitchenAid Cookbook