Sörben párolt zöldséges marharagu cheddaros gombócokkal

marharagu

Imádom az olyan ételeket, amikor mindent berakunk egy nagy tálba, betoljuk a sütőbe, néhány órára magára hagyjuk és kész is az ebéd. Közben le lehet zavarni egy kör Catant a gyerekekkel, vagy lehet (végre!!!!) kint szöszmötölni a kertben, de urambocsá’ akár egy jó könyvvel is elnyúlhatunk a kanapén.

És annak ellenére, hogy fél liter sört ráöntöttem a húsos ragura, még a rendkívül kritikus lányom szűrőjén sem akadt fent ez az ebéd (a burgundi marhát mondjuk nem hajlandó megenni). A tetején lévő – gőzben főtt, kicsit megpirult gombócok pedig tökéletes köretként funkcionáltak.

Sörös marharagu és cheddaros gombóc

600 g marhalapocka (esetleg lábszár, comb)

2-3 ek liszt

olaj

1 lilahagyma, felkarikázva

3 szál zellerszár, vastagabb szeletekre vágva

3 kisebb répa, vastagabb szeletekre vágva

350 g aprószemű csiperke, tisztítva, felezve

2 póréhagyma, felkarikázva

1 tk pirospaprika

500 ml sör (világos)

só, bors

a gombócokhoz

225 g liszt

1 tk sütőpor

70 g vaj

1 tk mustár

50 g érett sajt (cheddar), reszelve

1 csokor petrezselyem, apróra vágva

1 tojás

A marhahúst kockákra vágtam és a sóval, borssal ízesített lisztben átforgattam. Egy serpenyőben kevés olajat hevítettem és a lisztes húskockákat alaposan átpirítottam. A megsült húsokat egy öntöttvas lábasba szedtem (nem muszáj öntöttvasnak lennie ám, csak be lehessen rakni a sütőbe és legyen fedele).

A serpenyőben maradt olajhoz öntöttem még 2-3 kanállal, majd rádobtam az összes zöldséget és a pirospaprikát. Alapos összekeverés után 15-20 percig inkább sütöttem, mint pároltam. Sóztam, borsoztam és mehetett is a húshoz. Felöntöttem a sörrel és még annyi vízzel, hogy épp ellepje a zöldséges húskeveréket. Fedővel letakarva  ment a 180ºC-ra előmelegített sütőbe, nekem 2 óra kellett, hogy puha legyen a hús.

A gombóchoz összekevertem a villával kicsit felvert tojást a többi alapanyaggal, illetve annyi vízzel, hogy ne túl lágy, még formázható tésztát kapjak. Vizes kézzel gombócokat gömbölygettem és egymástól illő távolságba a puha húsos ragura rakosgattam. Fedő alatt még 15 percet párolódott, majd fedő nélkül még olyan 10 percet, nehogy nagyon kiszáradjon.

Az ötlet a márciusi GoodFoodból jött.

soros_marha1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük