Bloomer – a brit kenyér

bloomer

Persze mindig azzal kezdem, hogy ez a legsikerültebb kenyerem, de aztán mindig jön egy másik. Most éppen ez a soros kedvenc. Kicsit időigényes, viszont gyönyörűen cserepesedik és ropog a héja.

A’bloomer‘ név tulajdonképpen a formájára utal (egy remek oldalt is találtam, ahol az össze kenyérforma szépen meg van magyarázva) hengeres alakú, a nálunk megszokottnál kicsit laposabb kenyér, tetején több átlós bemetszéssel. A szeletelt variánsok után ez is egy rendkívül népszerű kenyér Nagy Britanniában.

Bloomer

675 g finomliszt

2 tk só

15 g friss élesztő

430 g langyos víz

a tetejére

½tk só

2 ek víz

darálatlan mák (elhagyható)

Az élesztőt a vízbe morzsoltam, majd a sóval elkevert liszthezöntve hagytam a dagasztógépemet érvényesülni. A kidolgozott tésztát hűvös helyen (én a spejzben szoktam, olyan 15ºC körüli hőmérséklet ideális) 5-6 órát kelni hagytam.

Mikor kiszabadítottam a hűvösből, alaposan lenyomkodtam, jól átdolgoztam, majd még két órát kelesztettem, most már szobahőmérsékleten.

Ha ez is megvolt, néhány ütéssel újra lelohasztottam szegény tésztát és  lisztezett munkalapra borítottam. Kb. A4-nél kicsivel nagyobb méretű téglalappá nyújtottam, majd a hosszabik oldalától kezdve feltekertem. A végét kicsit alá tömködtem és kissé el is lapogattam. Sütőpapírra raktam és konyharuhával letakarva még egy kicsit pihenni hagytam, amíg a sütőt a tepsivel együtt 230ºC-ra előmelegítettem.

A sót elkevertem a vízzel, a kenyér tetejét bevagdostam, megkentem a sós vízzel és megszórtam a mákkal.

A kenyereket a sütőpapírral együtt a tepsibe ügyeskedtem, a sütőt bespricceltem vízzel és 20 percig ezen a magas hőfokon sütöttem. ezután visszavettem 200ºC-ra és még 25 percet adtam neki. Rácson hagytam kihűlni.

Tojásos tepertőkrémmel és csírával (fő az egészség) kitűnő volt.

forrás: Martha Day – Baking

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük