A pulled pork, a kifli, és egy füstölgő BBQ szósz

Az idei nyár találata egyértelműen a pulled pork (magyar nevén talán “tépett hús”), amivel eddig valahogy mindig csak étteremben futottam össze, olyan misztikusnak tűnt, pedig rém egyszerű dolog. Ráadásul nagyobb csapatok ellátására is kiválóan alkalmas, előző nap is tökéletesen előkészíthető és az emberek nagy része rajong is érte (főként a pasik)

Gondolom egy jó szmókerben elkészítve is isteni lehet, de a füstös ízt most a sör képviselte, amiben párolódott, ráadásként visszatapsoltuk a már évek óta rendszeresen készített füstölt sörös-chilis BBQ szósz, ami valahogy még sosem került fel a blogra.

Sörök beszerezésére remek hely a www.beerselection.hu.

Pulled pork

kb. 2 kg sertéslapocka

1 ek himalaya só

2 ek barna nádcukor

1 ek chili

1 ek őrölt római kömény

1 tk őrölt koriander

1 ek frissen őrölt bors

2 ek paprika

2 ek mustárpor

6-8 gerezd fokhagyma

egy nagy fej vöröshagyma, vékonyan felszeletelve

5 dl sör – szerintem a legjobb egy füstös bak típus (én ezt használtam) de lehet porter, vagy egy red ale, esetleg IPA is, csak akkor a füstös íz hiányozni fog)

Egy kis tálkában összekevertem a fűszereket. A húst megtűzdeltem a fokhagymagerezdekkel és alaposan bedörzsöltem a fűszerkeverékkel. Öntöttvas lábasban (amit a sütőbe is be lehet tenni) kevés olajon átpirítottam a hús minden oldalát.

Felöntöttem a sörrel és a sütőben letakarva 150 fokon kb 4 órát sütöttem. Menetközben kétszer, háromszor átforgattam. A vége előtt kb. 30-40 perccel levettem róla a fedőt, itt már szinte magától esett darabjaira. Tálalás előtt két villa segítségével szétcincáltam. Ha soknak ítélitek az alatta maradt levet, nyugodtan szedjetek le belőle. Először nekem is soknak tűnt, de aztán visszaöntöttem rá, úgy a jó, ha jó szaftos a husi.

Chilis-füstös BBQ szósz

3 ek vaj

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2,5 dl füstös sör (én Pyromaniát használtam)

A vajon megpirítottam a hagymát és a fokhagymát, felöntöttem a sörrel és közepes lánggal beforraltam kb a felére. Aztán ment hozzá :

100 ml ketchup

70 g méz

80 ml Worcestershire szósz

3 ek mustár

2 ek nádcukor

1-2 ek almaecet

2 chipotle paprika adobo szószban (én ezt a dobozosat szoktam használni, ha nincs akkor chili ízlés szerint :-))

Ezekkel együtt még kb 10-15 perc alatt sűrűre főztem, a végén merülőmixerrel átkevertem, kicsit rusztikusra – de lehet teljesen krémesre is.

Kiflirecept pedig innen: https://csakapuffin.hu/2020/06/09/hot-dog-kifli-hazilag/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük