Flapjack deluxe

caramel_flapjack

avagy hogyan lesz egy aránylag egészséges zabpehelyszeletből egy kalóriabomba.

Már megint a GoodFood magazin a hibás, mert állandóan telerakják annyira ínycsiklandozó képekkel, amiknek nehéz ellenállni. És amúgy is volt még egy fél üveg Dulce de leche a hűtőmben, ami felhasználásért kiáltott.

Ráadásul még a sütőt sem kell különösebben sokat túráztatni, az effektív munka az egésszel kb. 10 perc. A flapjack tipikus brit édesség, alapvetően egy zabpehelyből, vajból, nádcukorból és Golden Syrupból álló szelet. Sokszor aszalt gyümölcsökkel gazdagítják, esetleg csokoládéba mártják. Most ez az alap kapott a Millionaire’s shortbreadhez hasonlóan egy karamell és egy csokoládé bevonatot. Azt viszont nem árulom el, mennyi kalóriát ír az újság adagonként, csak azt, hogy minden falatja megéri :-)

Caramel Flapjack

200 g nádcukor

200 g vaj

2 ek Golden Syrup (esetleg méz)

350 g aprószemű zabpehely

egy üveg Dulce de Leche

200 g étcsokoládé

1 ek olaj

némi jó minőségű tengeri só (fleur de sel)

A sütőt előmelegítettem 150ºC-ra.

A cukrot, a vajat és a golden syrupot összemelegítettem, majd a tűzről lehúzva a zabpelyhet is belekevertem. Sütőpapírral kibéleltem egy 20×30 centis tepsit, a zabpelyhes masszát belelapogattam és 40-45 percig sütöttem.

Miután teljesen kihűlt, megkentem a karamellkrémmel, picit megsóztam (ez már önálló akció volt, de szerintem jót tett neki) majd végül az olvasztott csokival bevontam.

A karamellkrém elég lágy, így nem lehet olyan igazán szépen szeletelni, de emiatt senki sem panaszkodott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük