Mennyei csokoládéfelfújt dióval

gozolt_csokolade_felfujt

Már Gabojszánál és Grenadinenél is megvolt a ‘coming-out’, néhány gasztroblogger kollégával együtt én is kaptam egy Tefal gépet kipróbálásra. Mivel a konyhámban ritka az olajban sült étel, én a VitaCuisine párolót választottam (folyton párásítónak becézem a szerencsétlent) tesztelésre, receptgyártásra.

Elsőre fapados párolt zöldségek készültek benne – kis reszelt sajttal megszórva egyszerű, ízletes ebéd kerekedett belőle. Másodjára már persze nagyobb kihívás elé akartam állítani új barátomat, úgyhogy egy csokoládéfelfújtra  esett a választásom.

De a felfújtról rögtön az éveleji, Dióban tett látogatásunk jutott eszembe, úgyhogy a lisztet pirított dióra cseréltem. Az akció eredménye a legkisebbik sarjam szavaival élve: mennyei lett. Friss-melegen könnyű, habos, szinte szétmállik az ember szájában. Másnap már inkább sütemény állagú, de úgy is megállja a helyét. Egy gombóc vaníliafagyi val tökéletes párost alkothat.

A pároló pedig gőzölésre is tökéletes.

Gőzölt csokoládéfelfújt dióval

100 g étcsokoládé

50 g vaj

3 tojás

85 g nádcukor

35 g dió, megpirítva, darálva

1 ek liszt/étkezési keményítő

Első lépésként kivajaztam 4 darab 1,5 dl űrtartalmú felfújtformát és kivágtam sütőpapírból négy akkora kört, mint a formák felső része. A sütőpapírkarikákat egyik felét vékonyan megvajaztam.

A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, majd hozzákevertem a vajat is. A tojássárgákat alaposan kikevertem a cukorral, a fehérjéket pedig kemény habbá vertem.

A cukros-tojásos krémhez adtam a csokoládés-vajas keveréket, beleforgattam a diót és a lisztet, végül óvatosan a fehérje-habbal lazítottam.

A masszát az előkészített formákba szépen elosztottam, a vajas sütőpapírral letakartam (persze a vajas felével lefelé) majd az egészet folpackba csomagoltam.

Így ültettem őket a pároló kosarába, és 35 percig gőzöltem. A legjobb az egészben, hogy a beállított idő után a masina szépen csönget egyet, majd kikapcsol, s ez nekem – aki többnyire minimum 3 dolgot csinál egyszerre – igen hasznos dolog.

Elrettentő adat: a receptesfüzet szerint 379 kalória adagonként! De ugye ha nem liszttel csináltam, akkor sokkal kevesebb??? :-)

*Pároló hiányában simán tepsibe pakolnám a formákat, felönteném forró vízzel, úgy sütném.

gozolt_csokolade_felfujt_II

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük