Tarte tatin – fordított almatorta

forditott_almas

Rengeteg almás süti készült a konyhámban az utóbbi időben, de szeretek kísérletezgetni, mindig új recepteket kipróbálni. Az előző fordított almás az egyszerűségével hódított, az eredeti Tarte Tatin kicsit több időt igényel, viszont az eredmény mindenért kárpótol.

Ami először megtetszett ebben a fordított alamtorta receptben – amit Mézesmadzag blogján találtam – az a tojás hiánya volt, mert így növényi margarint használva vegán változatot is lehet készíteni az allergiás családtagoknak. Persze mindenki mást  – akinek nincsenek ilyen jellegű problémái – a vaj használatára buzdítok.

Tanulságok:

  1. érdemes olyan almát használni, ami nem fő szét, különben almapépes tortánk lesz
  2. annyira finom a vajjal és cukorral karamellizált alma, hogy nem árt ráhagyni a mennyiségre, hogy lehessen magában is lopkodni belőle.

Tarte Tatin – fordított almatorta recept a tésztához: 150 g liszt 1,5 ek nádcukor 1 tk só 75 g hideg vaj/növényi margarin 2 ek olaj 3-5 ek hideg víz

a karamellizált almához:

1,5 kg alma, meghámozva, szeletelve 75 g vaj/növényi margarin 180 g nádcukor 2 citrom leve (ezt elfelejtettem beletenni) 1 citrom reszelt héja (ezt is)

Kivételesen az almával kezdtem. Mégpedig először is egy nagyobb serpenyőben megolvasztottam a vajat, belekevertem a cukrot és néhány perc alatt karamellizáltam. Ezután hozzákevertem az almaszeleteket (ekkor kellett volna a citromlevet és héjat is) és kb. 25-30 percig pároltam. A végére teljesen elfőtt a leve, csak egy ragacsos szirup maradt csak alatta. Az almadarabok pedig gyönyörű aranybarnák lettek.

Közben a tésztához valókat az aprítómmal összedolgoztam – ezt persze kézzel is megtehetjük, lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk – majd folpackba csomagolva a hűtőbe tettem.

A karamellizálódott almaszeleteket  – amennyire sikerült épsépgben kiemelnem őket – szépen egy 26 cm átmérőjű piteforma aljába rendeztem. A hűtőből kivett tésztát a piteformánál kicsivel nagyobb kör alakúra nyújtottam, a sodrófa segítségével az almára borítottam, a széleit benyomkodtam az alma és a forma közé.

Előmelegített sütőben 220 C°-on 30 perc alatt sült aranybarnára. Még azon melegében egy kellő méretű tányérra borítottam és másnapig pihenni hagytam. Tokaji aszúval kikevert mascarpone lehet méltó kísérője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük