Dahl – az indiai lencsefőzelék

Ez a voltaképpen teljesen egyszerű egytálétel az egyik kedvencem a “főzzünk-gyorsan-valamit-és-ne-mirelitpizzát” kategóriából. Az alapja mindenképpen valami hüvelyes – csicseriborsó-bab-lencse – ezt nyugodtan énekelgethetjük is, miközben kavargatjuk, úgy még gyorsabban elkészül 😊

A legjobb egy kis fokhagymás olajjal átkent friss naan kenyérrel, de ha tartalmasabbra vágytok, nyugodtan főzzetek hozzá rizst

  • 1 közepes fej hagyma felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 200 g vöröslencse
  • 200 g mungóbab, 6-8 órára beáztatva
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • 1 kisebb darab gyömbér reszelve
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1,5 tk őrölt rómaikömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 3 tk garam masala fűszerkeverék
  • 1,5 tk kurkuma
  • chili (ízlés szerint)
  • kb 1 l víz vagy zöldségalaplé
  • 2 dl sűrű kókuszkrém vagy 4 dl kókusztej

Kevés olajon megpároltam/pirítottam a hagymát, fokhagymát. Ráreszeltem a gyömbért, megszórtam a fűszerekkel, kicsit kavargattam aztán belezuttyintottam a babot, lencsét, majd a vizet és a paradicsomlét is. Amikor megpuhult, összekevertem a kókuszkrémmel, ha túl sűrű, lehet lazítani, igazítani az ízeken.

Egyszerű, nagyszerű.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük