Nagy kedvencünk a tökös-mákos rétes, ennek az ízvilágát akartam megvalósítani lehetőleg lisztmentesen. Szerintem tökéletes lett 🙂 Tökéletesen hozza a rétes töltelékének ízvilágát, mínusz a tésztaréteg.
A kiindulás Ízbolygó répás muffinja volt – a répát sütőtökre cseréltem, a mandulát dióra, majd került bele persze mák, mazsola és fahéj is. Ideális reggeli (uzsonna, vacsora, stb…..)
Tökös-mákos muffin (lisztmentes, tejmentes, cukormentes)
15 dkg nyers sütőtök (pucolva, finomra reszelve)
2,5 dkg kókuszliszt
2,5 dkg zabpehelyliszt
8 dkg darált dió
3,5 dkg darált mák
1/2 tk fahéj
½ tk szódabikarbóna
7 dkg eritrit (méz, nádcukor, ki mit szeret)
2 tojás
3 dkg mazsola
1 citrom héja, és a felének a leve is mehet bele
A sütőtököt megpucoltam és finomra reszeltem. Egy nagyobb tálban összekevertem a liszteket, a mákot, a darált diót, a fűszereket, a szódabikarbónát és ráfacsartam a citromot (habzik nagyon, ez vicces, agyerekek élvezik). A tojásokat szétválasztottam és a sárgáját az eritrittel habosra kevertem. Hozzákevertem a száraz keveréket, a reszelt sütőtököt, a mazsolát és végül a citrom héját. A fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem, majd óvatosan ezt is a masszához forgattam. A tésztát szilikon muffinformákba kanalaztam – ebből az adagból nekem 9 darab lett – és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütöttem.