Citromos-mandulás-mákos (paleo) muffinok

paleo_citromos_makos_muffin

 

 

A citrom és a mák nálam nagy barátok, és valamelyik nap eszembe jutott egy ősrégi Stahl recept – egy citromos muffin, amibe emlékeim szerint csak darált mandula került, liszt nem. Kicsit alakítgattam a recepten, lévén nemcsak a ropogós mákszemek de a kókusz is jól passzolt ebbe az ízvilágba.

Az egészben puhára főtt citrom pedig olyan szaftossá teszi a sütit, hogy még a legnagyobb muffin-ellenzőknek is ízleni fog (én sem vagyok nagy rajongójuk, bevallom) ráadásul a nagy melegben kifejezetten jól tud esni ez a kellemesen savanykás, üdítő darab 🙂

Citromos-mákos paleo muffin

2 bio(!) citrom*

120 g mandulaliszt

30 g kókuszliszt

3 tojás

kb.40-50 g nyírfacukor

2 ek darálatlan mák

fél tk szódabikarbóna

némi vanília

*mivel a citrom “szőröstől-bőröstől” belekerül a muffinba, én nagyon fontosnak tartom a biogyümölcs használatát.

A citromokat egészben puhára főztem. Félbevágva kipiszkáltam belőlük a magokat, majd egy késes aprítóba tettem és néhány gombnyomással pépesre zúztam.

Hozzáütöttem a tojásokat (egyesével) és megintcsak gépi segítséggel homogénné dolgoztam. Ekkor szilikonos keverőlapátra váltottam, a tojásos-citromos masszát egy tálba átöntöttem és hozzákavartam az összes többi hozzávalót.

Szilikonos muffinkapszlikba kanalaztam, 180ºC-on kb. 30 perc alatt készre sütöttem.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük