Mascarponés borsókrémleves

borsokremleves

Az idén valami olyan remek borsóra sikerült szert tennie az uramnak a piacon, hogy az valami csoda. Zsenge, édes, fenomenális. Mondtam is, hogy lehetőleg ebből rakjunk a fagyasztóba is, mire hozott is a kedves 21 kilót. Szerencsére a gyerekek is besegítettek, így két nap alatt meg is voltunk vele. Érthetetlen módon csak 7 kiló lett a nettó súly – lehet, hogy jövőre mégsem a gyerekekkel fejtetem ki :-)

A hagyományos anyu-féle borsóleves alternatívájaként most egy krémes-mascarponés darab készült, olívás kenyérkockákkal és ropogósra sütött sonkával.

Mascarponés borsókrémleves

2 kisebb hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 nagy evőkanálnyi vaj

800 g zsenge zöldborsó

1 l alaplé

140 g mascarpone

egy marék friss bazsalikom

a tálaláshoz

kenyérkockák

jóféle olívaolaj

sonka

A vajon megpároltam a felaprított hagymát és fokhagymát, hozzákevertem a borsót és néhány percig együtt pároltam. Felöntöttem az alaplével és puhára főztem. Merülőmixerrel pürésítettem (átpaszírozni lusta voltam, nekünk így “rusztikusan” is tökéletes volt), hozzátettem a mascarponét és a csíkokra vágott bazsalikomot is.

A sonkaszeleteket pár csepp olívaolajon ropogósra sütöttem, majd a visszamaradt zsiradékon a kenyérkockákat is megpirítottam.

A levest a sonkával, a kenyérkockákkal és néhány csepp bergamottos olívaolajjal tálaltam.