Na akkor az édesség-dömping után jöjjön valami “sósság” is. Egészen véletlenszerűen a Dr. Oetker élesztőkhöz csomagolt receptes reklámanyagon találtam ezt a finomságot és már egy ideje a pulton várta, hogy végre tiszta legyen a terep (értsd: ne legyen itthon a család tejérzékeny fele). A múlt héten aztán el is készült, nagyon finom lett a pirított hagymától és a sok cheddar sajttól (ezért külön köszönet Millie-nek)
Sajtos-hagymás rudak
a tésztához:
375 g liszt
1 tasak élesztő (7g)
1 kk só (nekem egy picivel több kívánkozott bele)
75 g puha vaj
100 g reszelt cheddar sajt – vagy gouda, vagy más karakteresebb típus
50 ml joghurt
150 ml langyos tej
a tetejére:
100 ml joghurt
100 g pirított hagyma (nekem ez olyan 3 nagyobb fejből jött ki)
50 g reszelt cheddar sajt
A lisztet az élesztővel elkevertem, hozzáadtam a többi hozzávalót sima tésztát dagasztottam belőle – én egy kicsit lágynak éreztem, úgyhogy még raktam hozzá némi lisztet.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem 200 ºC-ra és kikészítettem két nagyobb tepsit, sütőpapírral bélelve.
A megkelt tésztát átgyúrtam és kb. 30×40 centis lappá nyújtottam. Megkentem a joghurttal, megszórtam a pirított hagymával és a sajttal. A tésztalapot hosszában kettévágtam, majd az így nyert lapokból 1-1,5 cm széles csíkokat vágtam. Mielőtt a tepsibe raktam volna, mindegyiken tekertem egyet a tengelye körül.