Dal és sütemény teázáshoz

mango_kokusz_suti

Őszintén szólva még mindig az ünnepi tivornyák és a hétvégi disznótor hatása alatt vagyok, de az uram azt mondta, azért valami süteményt igazán süthetnék.

Imádom az angolok ‘tea-bread‘-ként emlegetett süteményeit. Ugyan Férj legnagyobb szomorúságára krém nincs bennük, mégis nagyon klassz, puha, nedves állagú sütemények ezek – a bennük  lévő olajnak, gyümölcsnek, vajnak köszönhetően – amit persze egyáltalán nem csak teához lehet fogyasztani.

Ebbe a változatba mangó és kókusz került, és nekem még a citromhéj kívánkozott bele – a lime még jobb lett volna. A cukor mennyiségét kissé csökkentettem, de még így is elég édes lett, szerintem legközelebb még kevesebbet fogok hozzátenni.

Mangós-kókuszos sütemény

285 g liszt

2 tk szódabikarbóna

1 tk fahéj

½tk só

115 g vaj

3 tojás

250 g cukor

125 ml semleges ízű olaj

1 érett mangó

90 g kókuszreszelék

1 citrom reszelt héja

A sütőt előmelegítettem 180ºC-ra és alaposan kivajaztam egy szögletes, hosszúkás kenyérformát.

A mangót meghámoztam, levágtam a húsát és az aprító segítségével kicsi darabokra vágtam. Nem kell, hogy pépes legyen.

Egy tálban összekevertem a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a kókusz kétharmad részét (60 g).

Egy mások tálba kimértem a vajat és a cukrot, majd robotgéppel fehéredésig vertem. Ment hozzá a tojás, majd néhány perc múlva az olaj.

A felaprított mangóhúst is beletettem, majd végül a szárazanyagokat és a citromhéjat is hozzákevertem.

A masszát a kivajazott formába öntöttem, megszórtam a maradék kókuszreszelékkel és az előmelegített sütőben 55 percig sütöttem. Tűpróba nem árt.

Kb. 10 perc hűlés után szépen kijött a formából.

És természetesen nem hagyhatom ki a címben említett dalt: Kispál és a Borz – Dal teázáshoz. Először jöjjön az eredeti, majd a Csík zenekar feldolgozása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük