Őszintén szólva még mindig az ünnepi tivornyák és a hétvégi disznótor hatása alatt vagyok, de az uram azt mondta, azért valami süteményt igazán süthetnék.
Imádom az angolok ‘tea-bread‘-ként emlegetett süteményeit. Ugyan Férj legnagyobb szomorúságára krém nincs bennük, mégis nagyon klassz, puha, nedves állagú sütemények ezek – a bennük lévő olajnak, gyümölcsnek, vajnak köszönhetően – amit persze egyáltalán nem csak teához lehet fogyasztani.
Ebbe a változatba mangó és kókusz került, és nekem még a citromhéj kívánkozott bele – a lime még jobb lett volna. A cukor mennyiségét kissé csökkentettem, de még így is elég édes lett, szerintem legközelebb még kevesebbet fogok hozzátenni.
Mangós-kókuszos sütemény
285 g liszt
2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
½tk só
115 g vaj
3 tojás
250 g cukor
125 ml semleges ízű olaj
1 érett mangó
90 g kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
A sütőt előmelegítettem 180ºC-ra és alaposan kivajaztam egy szögletes, hosszúkás kenyérformát.
A mangót meghámoztam, levágtam a húsát és az aprító segítségével kicsi darabokra vágtam. Nem kell, hogy pépes legyen.
Egy tálban összekevertem a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a kókusz kétharmad részét (60 g).
Egy mások tálba kimértem a vajat és a cukrot, majd robotgéppel fehéredésig vertem. Ment hozzá a tojás, majd néhány perc múlva az olaj.
A felaprított mangóhúst is beletettem, majd végül a szárazanyagokat és a citromhéjat is hozzákevertem.
A masszát a kivajazott formába öntöttem, megszórtam a maradék kókuszreszelékkel és az előmelegített sütőben 55 percig sütöttem. Tűpróba nem árt.
Kb. 10 perc hűlés után szépen kijött a formából.
És természetesen nem hagyhatom ki a címben említett dalt: Kispál és a Borz – Dal teázáshoz. Először jöjjön az eredeti, majd a Csík zenekar feldolgozása.