Egy különleges ízvilágú pite – a tésztát a cheddar pikánssága, a tölteléket pedig némi narancshéj és kakukkfű bolondítja meg. Alapvetően mégis inkább a desszert kategóriába sorolnám, de akár előételként is megállja a helyét.
Kakukkfüves almás pite cheddaros tésztával
350 g liszt
egy csipet só
1 ek cukor
120 g vaj
60 g érett Cheddar sajt (reszelve)
2 tojás
2-3 ek tej
a töltelékhez
1,5-2 kg alma vegyesen (savanykásabb és édesebb is lehet benne)
50 g vaj
100 g nádcukor
2 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 ek apróra vágott friss kakukkfű
1 ek búzadara
A lisztet, a sót, és a cukrot összekevertem egy tálban. Belekockáztam a hideg vajat, és hozzátettem a lereszelt sajtot meg az egyik tojást is. A dagasztógépem keverőlapátjával simára dolgoztam ( aprítógép is megteszi, de persze kézzel is összegyúrható) Ahogyelkezdett összeállni, a tejet is apránként hozzátettem – nem biztos, hogy mind kelleni fog. A tésztát folpackba csomagolva hidegre tettem.
Ezalatt lereszeltem a meghámozott almákat. Az olvasztott vajon kicsit megpároltam a cukorral – ha túl sok levet ereszt, érdemes leszűrni. Ment hozzá a kakukkfű, és a citrushéj, majd hűlt egy kis ideig.
Kivajaztam egy 18 cm-es tortaformát és előmelegítettem a sütőt 200ºC-ra.
A tésztát kétfelé osztottam (kb. 1/3-2/3 arányban) és a nagyobbikkal kibéleltem a forma alját és oldalát. A tésztára sütőpapírt terítettem és szárazbabbal lenyomatva vakon sütöttem 25 percet, majd a sütőpapír és a nehezék nélkül még 5 percig.
Ekkor feljebb vettem a hőfokot (220ºC-ra), a tésztát megszórtam a darával, rásimítottam az almás tölteléket és a maradék tésztával lefedtem. A tésztán nyitottam néhány “ablakot”, hogy a gőz el tudjon szökni, megkentem a maradék felvert tojással és 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.