….legalábbis nálunk így tett a 15 éves fiam, mikor ezt a kenyeret megsütöttem. Konkrétan térdenállva kezet csókolt érte. Örültem, hogy így végre nagyjából egy szintre kerültünk, mert egy ideje már vagy két fejjel magasodik fölém.
És hogy mivel értem el ezt? Egy egyszerű kenyérrel, amibe felkockázott Cheddar sajtot, karamellesen-édesre pirított hagymát és almadarabokat sütöttem. A végeredménytől illatozott a ház és valóban nagyon finom lett!
Kenyér chedarral, hagymával, almával
400 g fehér búzaliszt
150 g teljeskiőrlésű liszt
25 g friss élesztő (vagy egy zacskó szárított)
kb. 3 dl langyos víz
1 tk só
1 alma, hámozva, felkockázva
1 fej vöröshagyma, felkockázva
100 g Cheddar sajt, felkockázva
2 ek olívaolaj
Az olívaolajon lassú tűzön megsütöttem a hagymát. Akkor jó, amikor elkezd egy picit barnulni, de azért ne várjuk meg,amíg megég.
A liszteket egy tálba öntöttem, rámorzsoltam az élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt (az olajat is beleöntöttem, amin a hagymát sütöttem) lágy, ruganyos tésztát dagasztottam belőle. A vizet mindig folyamatosan szoktam adagolni, mert minden liszthez már mennyiség kívánkozik.Akkor az igazi, mikor szép fényes lesz és nem ragad az edény falához.
Letakarva duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát ököllel lepüföltem, majd lisztezett felületen jó alaposan átgyúrtam. Kiolajozott kenyérformába tettem és letakarva mégegyszer kelni hagytam.
Közben előmelegítettem a sütőt 200 ºC-ra, és egy óra alatt meg is sült a kenyérke.