Polentafelfújt és fűszeres csookoládéhab – a Finománia nyomán

polenta_felfujt_csoki1

Mikor a Rosinante Fogadóban töltött főzős hétvégén először elhangzott a polenta-felfújt szó, rögtön hegyezni kezdtem a fülem. Nagyon szeretem a kukoricalisztes-kukoricadarás ételeket, sósan-édesen egyaránt.

De ami a magában is nagyszerű vacsora után várt ránk, az minden várakozásomat felülmúlta. Egy légies, habkönnyű édesség, aminek minden falatja külön élmény volt. Szerencsére másokat is elvarázsolt, így a köz nyomására Gál Zsolt séf volt szíves megosztani velünk a receptúrát.

Kicsit félve vágtam bele, de igen, itthon is működött a csoda! Ráadásul a készítése közben jöttem rá, hogy ez tulajdonképpen egy gluténmentes sütemény, így Edit barátnőm is kaphatott belőle egy adag kóstolót.

Szerintem magában is simán megállja a helyét – esetleg némi friss gyümölccsel – de ha már Rosinante, akkor az ott tanult bazsalikomos-korianderes csokoládé”lekvárt”  is elkészítettem hozzá. Mit mondjak, nem maradt a nyakunkon….

Polentafelfújt

150 g kukoricadara 140 g nádcukor 1  citrom reszelt héja és leve 7 db tojás 7 dl tej csipet só 100 g vaj

Első lépésként a tejből és a kukoricadarából sűrű “tejbegrízt” főztem, majd hagytam langyosra hűlni.

A tojássárgákat jó alaposan, fehéredésig kevertem a cukorral, a fehérjéket pedig egy csipet sóval vertem keményre.

A langyos darához kevertem a vajat, a cukros tojássárgákat, a vaníliát, acitromok levét és a reszelt citromhéjat, majd óvatosan a fehérjehabot is beleforgattam.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben (175 ºC) 40-45 perc alatt megsütöttem.

Fűszeres csokoládé”lekvár”

200 g étcsokoládé

2 dl tejszín

1 dl kókusztej

50 g vaj

egy marék friss bazsalikomlevél, apróra vágva

egy darabka gyömbér, apróra vágva

őrölt koriander

cukor, ízlés szerint

A hozzávalókat vízgőz fölött összeolvasztottam, majd a hűtőbe téve kihűtöttem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük