A Valentin-napról nekem mindig tinikorom kedvenc olvasmánya, az örökbecsű Adrian Mole sorozat jut eszembe. Akkoriban itthon még nem volt ennyire túllihegve ez az ünnep – sőt, azt is mondhatom, csak a hozzám hasonló anglománok hallottak róla. (Ebből sajnos az is kiderül, hogy már rég nem a huszas éveimet taposom.)
Engedjétek meg, hogy idézzek az ‘entellektüel’ hős kínszenvedéseiből:
“Február 13. Vasárnap
Holnap lesz Valentin-napja. Azt hiszem nem megyek suliba.
Nem bírom elviselni, hogy én vagyok az egyetlen az osztályban, aki egy halom rikító képeslap meg a hozzá tartozó önelégült mosoly nélkül lép be az ajtón. Tudom, hogy kapok majd egyet Pandorától, de az nem számít: már több mint egy éve járunk.
Február 14. Hétfő
Négy lapot kaptam: egyet Pandorától, egyet a nagymamától, egyet anyától és egyet Rosie-tól. Mondhatom, rengeteget!….
Február 15. Kedd
Pandora nem beszél velem, mert szórakozottságból azt írtam neki a Valentine-napi lapra: “üdvözlettel”. Azt mondta: – Adrian, ez kiüresedett kapcsolatunk szimptómája.
Azt hiszem, távolodom tőle. Túlságosan okos…”
Ebből is látszik, hogy Nagy-Britanniában az ünnephez tartozó alapvető szokás a képeslapküldés, ami persze ott roppant egyszerű, hisz egy kisváros főutcáján is legalább 4-5 erre szakosodott üzlet sorakozik.
Én a – számomra – könnyebb végét megfogva a dolognak, Nigel barátomat hívtam segítségül (egyébként A. legjobb barátját is így hívják) és egy mogyorókrémes-csokoládés felfújtat készítettem. Gyors, könnyű desszert lett, belül selymesen krémes, kívül haraphatóbb, roppanós réteggel.
Mogyorókrémes csokoládéfelfújt
200 g jó minőségű étcsokoládé
100 g nádporcukor
3 tojás
60 g vaj
2 nagy ek mogyorókrém
1 csipet só
A sütőt előmelegítettem 200 Cº-ra és kivajaztam 4 felfújt formát, ha nincs otthon ilyen, néhány sütésálló bögre is megteszi.
A csokoládét gőz fölött megolvasztottam. Amíg az olvadozott, kettéválasztottam a tojásokat, sárgákat összekevertem a cukorral, a fehérjéket pedig egy csipet sóval jó habosra vertem.
A közben felolvadt csokoládéba belekevertem a vajat, majd a mogyorókrémet is. Az egészet a habosra vert tojássárgákhoz adtam, és végül apránként, óvatosan a kemény fehérjehabot is belevegyítettem.
Kanállal a felfújtformákba öntöttem a krémet és 15 percig sütöttem. Akkor jó, mikor egy kicsit elkezd megemelkedni, de a közepe még rezgős.
Nigel Slater: the kitchen diaries