Gyömbéres-datolyás puding

Az elmúlt napok fáradt szürkesége ellen már nagyon tennem kellett valamit. Mondjuk sütni valami kényeztetően édeset. És kivételesen most tényleg valami nagyon édesre vágytam, ami elűzi a felhőket.

És lám, ma süt a nap és csicseregnek a madarak.

Hogy mi is volt a sütiben?

Datolya: rosttartalma segíti az emésztést, de torokfájásra is jónak tartják

Gyömbér: többek között elmulasztja a megfázást és a makacs légúti gyulladásokat, javítja a vérkeringést, erősíti a szervezet védekező rendszerét, és elpusztítja a vírusokat

Csokoládé: szerintem szükségességéről nem kell senkit meggyőzni

Dulce de Leche: karamellkrém, élettani hatásai nem ismeretesek, viszont igen finom

És akkor íme a recept, ami a híres brit Sticky toffee pudding gyömbéres változata és a megunhatatlan novemberi GoodFoodból ered.

Gyömbéres-datolyás pudding

175 g datolya, kimagozva

70 g szirupban eltett gyömbér (indiai boltokban, delikátokban kapható)

1 tk szódabikarbóna

300 ml forró víz

50 g vaj

150 g nádcukor

2 tojás

175 g liszt

1 tk sütőpor

egy vaníliarúd belseje

8 kocka étcsokoládé

a tetejére – az abszolút édesszájúaknak:

Dulce de leche

A sütőt 180 Cº-ra előmelegítettem.

A datolyát és a gyömbérdarabokat az aprítóval egészen kicsire daraboltam, összekevertem a szódabikarbónával, majd leforráztam a 3 dl vízzel. (Ezen először én is meglepődtem, de igen, kell ez a menniységű víz majd a sütibe.)

Ezután egy tálban robotgéppel habosra kevertem a vajat és a cukrot, majd egyesével hozzáütöttem a tojásokat és azokkal is jó alaposan kikevertem.

Fakanálra váltva beleszórtam a lisztet és a sütőport is, majd végül a datolyás mixet és a vaníliát is hozzátettem.

4 nagyobb és 4 kisebb felfújtformát kivajaztam (lehet egyben is sütni, akkor olyan 20×20 cm tepsi kell hozzá) és a keverékkel kb. háromnegyedig töltöttem őket. Mindegyikbe belenyomkodtam egy kocka csokit, és mehettek sülni.

25-30 perc alatt sült meg (tűpróba nem árt), ha egy tepsiben sül, 45-50 perc szükséges.

Megkoronázandó a művet, a Dulce de Lechét csöppet megmelegítettem, tettem bele egy csipet sót (fleur de sel) és a datolyás finomságokra kanalaztam.

Datolyával készült még:

Datolyás, sherrys csirkecombok

Datolyás golyók

Szirupos-karamellás piskótadesszert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük