Életkép ebéd előtt:
“- Én nem kérek olyan zakuszkát – senyvedi a kicsifiam
– Az nem zakuszka, hanem fikuszka – javítja ki jóindulatúan a nővére.”
Nem kell izgulni, nem romlott le ennyire a családunk ellátása, csupán kuszkusz volt a körete az édes-csípós, mazsolás-mandulás-fahéjas marokkói csirkének. Nigel Slater szupergyors receptje, némileg utánfűszerezve.
Marokkói csirke
2 kisebb csirkemell
1 friss chilli, kimagozva, apróra vágva
½ kk chilli-pehely
3 gerezd fokhagyma
egy fél citrom leve
1 tk fahéj
1 tk currypor
1 kk kurkuma
1 tk méz
egy marék mazsola
egy marék hámozott mandula
só, bors
olívaolaj
(1 ek keményítő, víz – opcionális)
A csirkemelleket felkockáztam és egy tálba tettem. Összekevertem a friss és a szárított chillit, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, sót, borsot adtam hozzá és 2 ek olívaolajjal lazítottam. Ráöntöttem a csirkére és kézzel jó alaposan összedolgoztam. Végül belekevertem a mandulát és a mazsolát is, majd min. 20 percet állni hagytam.
Egy serpenyőben olajat melegítettem, és a bepácolt csirkedarabokat nagy lángon átpirítottam. Hozzátettem a pác fennmaradt levét és 10-15 perc alatt puhára pároltam.
Mivel mi jobb szeretjük ha kicsit szaftos, felöntöttem egy ek. keményítő és kb. 1,5 dl víz keverékével, majd ezzel jól beforraltam.
Fűszeres kuszkusszal tálaltam.