Sokáig nem értettem miért ajnározzák az emberek annyira az avokádókrémet, hiszen akárhogy ízesítettem, sehogy sem volt az igazi. Persze elfogyott mindig, de sosem éreztem a heves vágyat, hogy mégmégmég akarok ilyet.
Aztán nemrégiben rájöttem, mi is hiányzott belőle: a chili és a petrezselyem. Azóta ez a bevált recept, amit hetente-kéthetente kénytelen vagyok elkészíteni. De ugye ez még nem függőség?
Avokádókrém
2 avokádó
1 csokor újhagyma, apróra vágva
1-2 chili, kimagozva, apróra vágva – vagy szárított chilipehely
egy nagy marék petrezselyem
egy fél lime leve (persze citromlé is megteszi)
egy kevés nádcukor
só, bors
olívaolaj
A hozzávalókat villával összekeverem – lehet persze aprítóban is, de én darabosan szeretem – és már mehet is a kenyérre, vagy a mártogathatjuk tortilla-chipsszel is, ami a következőképpen készül:
Tortilla-chips
15 dkg búzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
5 dkg burgonyapehely
4 ek olaj (bátran használhatunk ízesített – fűszeres, vagy fokhagymás olajat is)
1 tk só
1 tk sütőpor
víz
A hozzávalókból kevés víz hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrtam, majd rövid pihentetés után kb. 10-12 nagyjából egyenlő nagyságú golyót formáztam belőle. A golyókat lisztezett felületen egészen vékony lappá nyújtottam és felforrósított, vastag aljú serpenyőben megsütöttem.
A kihűlt kerek lapokat cikkekre vágtam, és kevés olajon ropogósra sütöttem.
Az ötletadó recept lelőhelye: Alice Sherwood: Allergy-free Cookbook