3 hét szigorú diéta és sütemény-megvonás után nem bírtam tovább és gyártanom kellett valami finomságot – ami természetesen megfelel a kívánalmaknak, így nincs benne sem gluténtartalmú gabona, sem cukor, sem tejtermék.
Már nyáron is felfigyeltem a Solio Kft. termékeire – melyek tulajdonképpen az olajgyártás mintegy melléktermékei, viszont a gluténmentes diétába remekül illeszkednek.
Liszt helyett tehát ún. máklisztet használtam, ez a kisajtolás után megmaradt mákszemek őrleménye. Előnye, hogy nem annyira “vadul” mákízű, és fogkefére sincs utána szükség a gaz mákszemek eltávolítására 🙂 Tehát még mosolybarát is…
A feketeribizli fanyarsága remekül illik hozzá, de bármilyen bogyós gyümölccsel jó lehet
Feketeribizlis-mákos sütemény
3 tojás
1 dl víz
1 dl kókusztej
60 g xilit
3 ek kókuszolaj
½tk. szódabikarbóna
80 g Paleo-Mák
40 g mandulaliszt
120 g feketeribizli
A sütőt előmelegítettem 175 C-ra. és egy kicsi tepsit kibéleltem sütőpapírral.
Habverővel felvertem a tojásokat, majd ment hozzá a víz, kókusztej, olaj és a xilit.
Fakanállal hozzáadtam a máklisztet és a mandulalisztet, majd állni hagyta 5-10 percet. Először ijesztően folyékony volt, de idővel klasszul besűrűsödött.
Ekkor a tepsibe öntöttem, rászórtam a ribizlit és 35-40 perc alatt készre sütöttem.