Meyer citrom láz – keksz és krém (lemon curd)

meyer_citrom_krem

Hála Piszke tippjének, még sikerült a helyi Sparban a maradék Meyer citromokat kiválogatni a sima, mezeiek közül és boldogan vonultam haza zsákmányommal. De mitől is olyan különleges ez a citrom? Ez a kicsit a mandarinhoz hasonló, narancssárgás héjú gyümölcs igencsak ritkán kapható kis hazánkban – én most láttam először – s ha igen, akkor is a normál citromnál jóval magasabb áron. Ízre is édeskésebb, mint egyszerű mezei rokona és meglepően lédús.

Kérdés nem volt, hogy lemon-curd készülni fog belőle – mellé pedig egy rozmaringos-citromos keksz sült. Alapvetően egy shortbread bázisú darab  (vaj-liszt-cukor) de a belecsempészett krémsajttól valami egészen mesés állaga lett. Édes és sós határán egyensúlyoz és minden egyes falatja egy  kis napsütést csempész a télbe :-)

Rozmaringos-Meyer citromos keksz

115g krémsajt (Philadelphia jellegű)

6 ek vaj

½bögre nádcukor + 1 ek cukor

1¼tk reszelt citromhéj

2 ek citromlé

1 tk apróra vágott rozmaring

1½ bögre finomliszt

A krémsajtot és a vajat robotgéppel felhabosítottam, majd hozzáadtam a cukrot,  1 tk reszelt héjat és a citromlevet. Amikor ezt jól kidolgozta, ment bele a liszt is. A kész tésztát (kicsit lágy volt) folpackba csomagoltam és a hűtőben 2-3 órát pihentettem.

A hűtőből kivéve kinyújtottam,  többé-kevésbé egyforma négyzetekre vágtam és a maradék citromhéjjal elmorzsolt cukorral megszórva az előmelegített sütőbe küldtem. 180ºC-on olyan 12-15 percig sültek.

Meyer lemon curd

85 g vaj

200 g nádcukor

2 egész tojás

2 tojássárgája

3 Meyer citrom leve

1 Meyer citrom reszelt héja

A vajat és a cukrot habverővel kikevertem (géppel, mintha valami süteményt indítanék. Így a tojás rendesen elkeveredik, nem lesznek benne zavaró darabkák), majd egyesével a tojásokat/tojássárgákat is hozzáütöttem. Jól összedolgoztam, végül a citromlé/héj is belekerült. Az egész katyvaszt egy magasabb falú lábasba töltöttem és a lehető legkisebb lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem.

A keksz alapja innen jött.