Nyárbúcsúztató grillparti – whiskey-s, vaníliás tarja, ötfűszeres csirke és margaritás oldalas

[1]

Mikor augusztusban kinéztük október első hétvégéjét a grillpartira, nem gondoltam volna, hogy ilyen csodálatos időnk lesz hozzá.

Az előkészületek megtörténtek – Gál Józsinál bevásároltam finom húsokból, a brüsszeli reptéren meg persze beszabadultam egy hatalmas újságoshoz és mindenféle főzős újságot vettem magamhoz, többek közt egy Fine Cooking nevű lapot is – ami borsos árának minden forintját megérte.

Férj ugyan kicsit csúnyán nézett, mikor az egyik pácba a whiskey-t, a másikba a tequilát locsolgattam erősen – de aztán némi kertimunka emlegetésével eltávolítottam a konyhából, s onnantól szabadon garázdálkodhattam. Nem mondom, hogy egyszerűen összedobható kis cuccok, mindegyik kétfázisos eljárás volt – de a végeredmény nagyon finom lett.

Whiskey-s, vaníliás tarja (4 nagyobb szelethez)

a vizes páchoz:

2 ek só

¼ bögre whiskey (Jameson)

3 ek sötét nádcukor

2 ek melasz

1 vaníliarúd

a fűszerkeverékhez

1 ek pirospaprika

1 ek nádcukor

1 ek só

1 ek frissen őrölt bors

2 tk zsálya

1½ tk mustárpor

2 kisebb szárított chilli összemorzsolva

1 tk római kömény

1 tk koriander

¼ tk gyömbér

¼ fahéj

A vizes pác hozzávalóit egy nagyobb tálba öntöttem, a vaníliarúd belsejét belekapartam és magát a rudat is beledobtam, majd két bögre forró vízzel együtt addig kevergettem, míg a cukor és a melasz is teljesen elolvadt benne.

A hússzeleteket egy fedeles műanyag edénybe rakosgattam és leöntöttem a páccal. Egy éjszakát a hűtőben töltött. A fűszersóhoz a hozzávalókat csak simán összekevertem.

Másnap leöntöttem a húsról a sós levet, alaposan bedörzsölgettem őket a fűszerkeverékkel, majd Férj gondjaira bíztam őket – aki a grillen szakszerűen megsütötte.

Ötfűszeres csirkecomb és szárny (1,5 kg húshoz)

a fűszerkeverékhez

2 ek sötét nádcukor

1 ek paprika

3 gerezd fokhagyma (átnyomva)

2 tk kínai ötfűszer

1 tk őrölt édeskömény

1 tk mustármagpor

só, bors

a kenegetéshez

½ tk kínai ötfűszer

¼ bögre hoisin szósz

2 ek méz

1 ek szójaszósz

2 tk szezámolaj

2 tk friss reszelt gyömbér

A fűszerkeverékhez valókat alaposan összekevertem és a húsokat jól bedörzsöltem vele. Ez is pihent egy éjszakát a hűtőben, majd kevés olajjal átkenegetve átadtam Férjnek, azzal az utasítással, hogy a mázat sülés közben szorgosan kenegesse rá.

Margaritás oldalas  (kb. 1 kiló húshoz)

a marinádhoz

1 narancs kifacsart leve

2 lime reszelt héja és kifacsart leve

¼ bögre fehér tequila

3 ek méz

3 ek olívaolaj

2 tk szójaszósz

3 gerezd fokhagyma (zúzva)

2 chili apróra vágva

1 tk őrölt kömény

só, bors

a mázhoz:

½ bögre narancslé

½bögre tequila

¼ bögre lime-lé

2 ek méz

A marinádhoz valókat összekevertem és az oldalasdarabokra öntöttem. Másnap kiszedegettem belőle a husikat, egy tálba átöntöttem a marinádot, hozzátettem a többi hozzávalót (mázhoz címszó alatt felsorolva) és egészes sűrűre, szirupossá forraltam.

Az oldalasokat szuvidáltuk – ennek hiányában érdemes néhány órát főzni a húsokat, a grillen szerintem nem puhul meg előfőzés nélkül (bár bevallom, még sosem próbáltam)

grillezés közben a mázzal kenegetve sütöttük készre.

Egyik kedves vendégünk, Barbi egy narancsos, marokkói cukkinisalátát hozott hozzá – tökéletes párost alkottak!!

[1] http://www.sajtkukac.hu/wp-content/uploads/2011/10/grill_pac.jpg