Neki megadom magam – házi nutella

nutella

Sosem voltam Nutella-rajongó, sőt fogyasztó sem. De vannak bizonyos családtagjaim, akik időnként hazacsempésznek egy-egy üveg Nutellát, majd rohamtempóban el is fogyasztják. Igazából az ő kedvükért próbálkoztam ezzel a házi verzióval. Aztán újra és újra megkóstoltam, és egyre erősebb késztetést éreztem, hogy elzárjam valahova és csak  óránként néha, titokban járjak rá. Persze végül győzött a jó szívem, és bemutattam nekik a család új kicsi kincsét.

Külön jó, hogy teljesen tejmentes, így azok is ehetik, akik eddig a bolti Nutellát a tejtartalma miatt nem tudták. Jellemző módon az én tejérzékeny gyerekemnek nem ízlik. S hogy miért? Mert csokis (egyébként nem is az, csak kakaópor van benne). Ki érti ezt?

A recept a zseniális BAKED könyv még zseniálisabb folytatásából a BAKED Explorations című kötetből származik. Porcukor hiányában őrölt nádcukorral csináltam, ez picit érezhető is volt benne. Férj szerint legközelebb picivel több mogyorót és kevesebb kakaóport tegyek bele.

Házi Nutella

200 g törökmogyoró

190 g porcukor

1/3 bögre nyers, cukrozatlan kakaó (Valhrona)

1 vaníliarúd kikapart belseje

csipet só

3-4 ek mogyoróolaj (vagy más semleges ízű növényi olaj)

A sütőt előmelegítettem 190 ºC-ra. A mogyorót egy sütőlappal bélelt tepsibe szórtam és a sütőbe toltam. 8 perc elteltével megforgattam és még 6-8 percig sütöttem. Egy idő múlva isteni illat áradt szét a konyhában. (Eddig azt hittem, ezt a fajta mogyorót nem szeretem, de így megsütve….)

A teljesen kihűlt mogyorót egy törülközőre szórtam, és két réteg anyag között dörzsölni kezdtem. Így szépen lejött a barna héja.

A megtisztított mogyorókat aprítógépbe raktam és darálni kezdtem. Sajnos hajlamos felkenődni a gép falára – ezt mindig türelmesen lekapargattam. Egy idő múlva a mogyoró elkezdte a nedvességet és a olajait kiengedni, és jó 5-6 perc kitartó keverés után egy egészen krémes, selymes masszát kaptam.

Ekkor hozzákevertem a cukrot, a kakaót, a vaníliát, a sót és olyan 3 ek olajat – így még egy percig nyomattam a géppel. Ha sűrűnek találjuk, még a maradék egy kanál olajjal lazíthatjuk, én azt már nem raktam bele.

Lehet kenyérre, palacsintába kenni, kekszbe tölteni, kis mascarponéval krémet keverni belőle, vagy csak úgy magában elnyalogatni :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük