Az biztos, hogy ha sütemény lennék, akkor cheesecake lennék. Gondolom ezzel a bejelentéssel nagy meglepetést senkinek sem okoztam. Volt már karamelles, banános, rebarbarás,mogyoróvajas. Házasítottam brownie-val és creme caramellel, és csináltam fagylaltot is belőle.
Szeretem, mert egyszerű, gyorsan kész és mégis annyira különleges.
Mert krémes, de mégsem fullasztó, émelygős. És a kekszalap kellemesen kiegyensúlyozza a fölötte lévő krém selymességét.
Amaretti cheescake
a kekszalaphoz:
200 g Zabfalatok keksz
50 g Amaretti keksz
100 g vaj
a krémhez:
3×150 g krémsajt (tescós sajátmárkásat /cream cheese/használtam, teljesen jó a Philadelphia helyett)
2 dl tejszín
2 dl tejföl
3 tojás
70 g marcipán, lereszelve
néhány csepp mandulakivonat
120 g nádcukor
mini- Amaretti kekszek a tetejére, díszítésnek
A kekszeket és a vajat aprítógépben összekevertem, majd egy 26 centis formába nyomkodtam. A formát több réteg alufóliába csomagoltam.
A krémhez valókat merülőmixerrel teljesen homogénre turmixoltam.
A sütőt előmelegítettem 160 ºC-ra és felforraltam 1,5-2 liter vizet.
A krémet a kekszalapra öntöttem, a becsomagolt tortaformát egy mélyebb tepsibe tettem és köréöntöttem a forró vizet. Így együtt toltam be az előmelegített sütőbe, ahol olyan 45-50 percig sült a gőzben.
Nem kell aggódni, ha kicsit még remegős a közepe ilyenkor, akkor lesz pont jó. Fontos, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, így nem reped meg a teteje. Kihűlés után mehet a hűtőbe, másnap ideális megenni. Mindet. Egyszerre