epres_lepeny

A hűtőmben várakozó fél kiló eperrel sürgősen kezdenem kellett valamit. Valami olyanra vágytam, aminek a tetején az eperszeletek összesülnek a nádcukorral és csak valami egészen vékony tésztaréteg van alatta. Meg is találtam a tökéletes receptet hozzá, úgyhogy a kis kuktámmal együtt neki is állhattam a tésztagyúrásnak.

A leeső tésztadarabokat és az eperszemek csücskeit kezelésbe véve ezt gyártotta a drága legkisebbik fiúgyermek – határozottan tehetséges, nemde?

epres_lepeny_ii

Epres galette

a tésztához:

2,5 bögre liszt (bögre=2,5 dl)

1 tk só

1 ek cukor

225 g sótlan vaj (ha sós, nem kell bele, csak egy csipet só pluszban)

kb. 1/3 bögre jéghideg víz

a tetejére:

450 g eper

¼ bögre + 1 ek  nádcukor

2 tk keményítő

1 tojássárgája

1 ek víz

1 ek vaj

A tésztához a lisztet, a sót, a cukrot és a kockákra vágott vajat aprítógépbe tettem, majd annyi vizet adtam hozzá, hogy szépen összeálljon. Kivettem a gépből és lisztes kézzel átgyúrtam, majd folpackba csomagolva a hűtőbe tettem egy órát pihenni.

Ezután kinyújtottam a tésztát kb. fél centi vastagságúra, kivágtam belőle egy 25 cm átmérőjű kört és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megint pihentettem egy fél órát a hűtőben, közben előkészítettem az epret.

A megmosott, leszárazott gyümölcsből hosszában szép szeleteket vágtam – az elsőt és az utolsót a gyermek hasznosítottaa maradék tésztával együtt, eredmény lásd fent – majd óvatosan összekevertem a cukorral és a keményítővel.

A hűtőből kivett tésztalapot körkörösen, legyezőszerűen kiraktam az eperszeletekkel, úgy, hogy a szélén egy 2 cm-es sáv szabadon maradt. A kimaradó tésztaszélt visszahajtottam a gyümölcsre és megkentem a vízzel elkevert tojássárgával. Rászórtam a maradék egy evőkanálnyi cukrot és mehetett is az előmelegített (180ºC) sütőbe 45 percre.

Mi hidegen ettük, tejföllel, illetve joghurttal, de melegen, egy gombóc vaníliafagyival is fenséges lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük