Mazsolás-fahéjas kenyér (gluténmentes)

Már jó ideje gluténmentesen étkezem és el is vagyok alapjáraton kenyér nélkül, de mióta sorozatban gyártom itthon a kovászos szépségeket, bevallom néha rákívánok én is valami hasonlóra. Az ízekkel eddig sem volt baj, de kinézetre, hát, hagytak némi kivetnivalót maguk után.

Ez a kenyér viszont már első látásra lenyűgözött, mikor megláttam Dobostorta blogján, nem is értettem, nekem miért nem jutott eszembe, hogy ezt is lehetne ugyanúgy szakajtóban keltetni és vaslábosban sütni, mint a kovászosat.

Aztán mivel a normál kenyérből épp egy mazsolás/fahéjas készült (mutatom majd azt is, pazar lett!), kapott ez is egy kis előkarácsonyi ízesítést.

Mazsolás/fahéjas kenyér (gluténmentes)

  • 30 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán kenyér lisztkeverék
  • 20 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék 
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely  
  • 5 dl langyos víz
  • 4 dkg almaecet
  • 2 kávéskanál só  
  • 1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
  • 1 g szódabikarbóna
  • 100 g mazsola, előtte alaposan beáztatva
  • 4 g fahéj

A száraz és nedves anyagokat alaposan kidagasztottam. 20 perc pihenő után lisztes felületen átgyúrtam, cipóra formáztam. Lisztkeverékkel megszórt szakajtóban kelesztettem – ez nálam majd 2 óra volt, meg is kelt rendesen, ijedtemben be is toltam egy kicsit a hűtőbe, ki ne másszon 😀 Alapvetően szerintem egy olyan órás kelesztési idő elég lesz neki.

A vaslábost fedővel együtt a sütőbe raktam és 200 fokra előmelegítettem. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítottam, pengével bemetszettem majd a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyeztem. Fedővel 30 percet majd fedő nélkül is 30 percet sült. Nekem ez egy picit kevés volt, legközelebb még ráhúzok 10-10 percet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük