Egy kis vegaság – paradicsomos vöröslencseragu tésztával

voroslencse_ragu

Teljesen jó kis húsmentes ebéd volt, bár ebből az adagból mi heten ettünk és még így is megmaradt vagy az egyharmada – legközelebb fele ennyi lencséből csinálnám. A paradicsom mennyiségén is változtattam, nekem nagyon száraznak tűnt, ezért került még bele a nyáron gondosan bespájzolt házi paradicsomléből is.

Utána megnyugodva áll fel az ember az ebédlőasztaltól, hogy megint milyen egészségesen étkezett – leszámítva a gyerekeimet, akik kijelentetik, hogy jobban tenném, ha visszatérnék a hagyományos, húsos változathoz. Mostanság erőteljesen rájuk tört a hagyománytisztelet és hetekig ellennének rántott hússal és pörkölttel. Persze lazításképpen azért kis kékszeművel időnként összedobunk egy macaront :-)

Paradicsomos vöröslencseragu

2 fej hagyma

olívaolaj

3 répa

3 zellerszál

3-4 gerezd fokhagyma

500 g vöröslencse

2x400g hámozott, darabolt paradicsom

2-3 ek paradicsomsűrítmény

5-6 dl paradicsomlé

oreganó, kakukkfű, bazsalikom ízlés szerint

2 babérlevél

1 liter zöldségalaplé/víz

AZ olajon megpirítottam a hagymákat, rádobtam az apróra vágott zöldségféléket és néhány percig pároltam. Belekevertem a lencsét és a paradicsomokat, felöntöttem az alaplével és fűszereztem. 30-40 perc alatt puhára főtt – közben kevergettem, a folyadékot igazítottam.

Alá spagetti, fölé parmezán került.

GoodFood 2011 March