Tavaszváró citromos, csirkés egytál

citromos_csirkeragu

Jó, értem én, hogy nálunk most éppen síszünet van, de ez nem jelenti azt, hogy kötelezően havazni kell. A naptár már tavaszt mutat, hol a madárcsicsergés, miegyéb?

Ez a csirkés egytálétel már a tavaszt idézi, a zöldek és a citrusok már-már elhitetik velünk, hogy nem kell többé havat lapátolnunk. Jamie Oliver okossága a receptes évkönyvéből – kicsiny testreszabással.

Tavaszi citromos csirkeragu

3-4 ek olívaolaj

6 csirkecomb

6 fokhagymagerezd

1 póréhagyma

1 kis fej vöröshagyma

4-5 zellerszár

egy-egy csokor petrezselyem és kapor

tárkony (szárított)

2 doboz mirelit hüvelyes mix (zöldborsó, zöldbab, lóbab, szójabab)

10-12 magozott olívabogyó

1 nagy citrom leve

2 tojás, enyhén felverve

a tálaláshoz:

görög joghurt

olívaolaj

parmezán

A csirkecombokat kettévágtam és a bőrt lehúztam róluk. Az olívaolajon alaposan átpirítottam a húsokat, majd tányérra félreraktam őket. A helyükre zúdítottam a hagymákat, a zellerszárat és az apróra vágott petrezselyem és kaporszárakat (a leveleket félretettem későbbre). 10 percig pároltam.

Ezután visszakerült a csirke , sóztam, borsoztam, felöntöttem 6 dl vízzel és kis lángon jó bő órát rotyogtattam.

A húsos raguhoz adtam a mirelit zöldségeket,  és az olívabogyókat és letakarva még egy fél órát főztem.Végül bőven megszórtam az összeaprított zöldfűszerekkel és a tárkonnyal.

Mikor már a hús szinte magától leesett a csontokról, villával kicsit segítettem és kiszedegettem a csontokat. És akkor most jött az a lépés, ami felteszi az egészre a koronát. A felvert tojásokat összekevertem a citromlével, majd lassan, vékony sugárban a csirkés raguhoz csurgattam. Ekkor már nem kevergettem túl sokat, nehogy rántotta legyen a végeredmény :)

Tálaláskor egy-egy kanál görög joghurtot halmoztam a tetejére, jó minőségű olívaolajjal meglocsoltam és parmezánt is reszelhettem volna rá, ha el nem felejtem…..

Nekem így tökéletes volt, de a többieknek egy kis rizzsel tálaltam.