Mert a paszternák jó, mert a paszternák finom. Még így töményen is – édeskés ízével tökéletes krémlevesnek. A petrezselymes hab pedig annyira egyszerű, mégis friss, zöld ízével még Férj tetszését is elnyerte.
Paszternák krémleves petrezselyemhabbal
1-2 ek olívaolaj
1 hagyma
500 g paszternák, megtisztítva
2 babérlevél
300 ml alaplé
300 ml tej
a petrezselyemhabhoz
2 dl tejszín
2 nagy csokor petrezselyem
Az olajon megpároltam a hagymát, beledobtam a felkockázott paszternákot, sóval, borssal és a babérlevéllel ízesítettem majd a tejjel és alaplével felöntve puhára főztem.
Leturmixoltam annyi lével, hogy kellemesen krémes, sűrű levest kapjak.
Egy kis tálban vizet forraltam és a petrezselymet beletettem néhány másodpercre (blansíroztam) majd jéghideg vízben lehűtöttem. Aprítóban 1 kanál tejszínnel pürésítettem. A maradék tejszínt is hozzákevertem, habszifonba töltöttem, beletekertem egy patront majd a habot a levesre nyomtam tálaláskor.
Vicces módon a hab egyenletes eloszlatása nem volt annyira sikeres – mi hidegen ettük elsőre a levest – inkább galuskák lettek belőle, de jópofa volt, ahogy a kanállal szinte vágni lehetett. Másnap, a meleg levesbe adagolva már jobban szétterült.
ötlet: GoodFood 2010/november