Salmorejo – hideg andalúz paradicsomleves

paradicsomleves_andaluz

Bevallom, többször próbálkoztam már a gazpachóval, de úgy igazán sosem fogott meg. Talán túl sok benne az íz, nemtudom. Viszont ez a teljesen egyszerű, szinte csak paradicsomból, kenyérből és fokhagymából álló leves azonnal levett a lábamról. Azon a bizonyos andalúz főzőkurzuson is kitértek rá, amire én sajnos nem tudtam elmenni, de szerencsére előző nap a sajtótájékoztatón megkóstolhattam.

Aztán megérkezett végre a nyár is, és itt volt Millie [2] és a Dubaiból hazalátogató SajtkukacOrsi [3] – ilyen prominens társaságnak muszáj volt prezentálni valamit ami gyors és a nagy melegben is jólesik  🙂

Hihetetlenül krémes, sűrű és ízes, első kóstolásra valami sokkal bonyolultabb dologra számítottam, de igazából tényleg pofonegyszerű.

Salmorejo – hideg andalúz paradicsomleves

5-6 közepes paradicsom

4 szelet fehér kenyér (maradék, állott kenyér kitűnő a célra)

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl jó minőségű olívaolaj

1 ek sherry ecet /vagy balzsamecet, ha csak az van otthon :-)/

A paradicsomokat leforráztam, meghámoztam, és a magjaikat is kikapargattam. A magokat szűrőbe raktam, mert a lecsepegtetett lé jól jött a levesbe (a magokra nem lesz szükség) A paradicsomhúst kisebb darabokra téptem/vágtam, megsóztam és a lecsöpögő lével, meg a kenyérszeletek kiszedegetett belsejével összekevertem.

10-20 perc pihenő után beledobtam egy gerezd fokhagymát, majd merülőmixerrel krémesre turmixoltam. A végén ment bele az olaj és az ecet is, ezzel is simára kevertem és hűtőben jól behűtöttem.

A hagyomány apróra vágott főtt tojást követel hozzá, de friss bazsalikomlevelekkel, és ropogósra sütött sonkával is kitűnő.

[1] http://www.sajtkukac.hu/wp-content/uploads/2011/08/paradicsomleves_andaluz.jpg
[2] http://pakosztos.blogspot.com/
[3] http://egysajtkukacdubaiban.wordpress.com/