Cukkinilepény a sütőből

A cukkini egyetlen formája, amit a Kicsik hajlandóak megenni, az a cukkinilepény. Tulajdonképpen egy lepcsánka, csak krumpli helyett nagyrészt cukkiniből áll, hagymával, liszttel összekeverve és forró olajban kisütve. De nem mindig van kedvem hosszasan állni a tűzhely felett, ez a sütőben sült változat ilyen kényelmi szempontokat szolgál, max. 40 perc alatt kész van, s ebből az effektív munka nem több 10 percnél. Rohanós hétköznapokra ideális, én magában, Férj persze némi maradék sülttel ette.

Sajtos cukkinilepény

2 közepes cukkini, héjastul lereszelve

1 fej hagyma, szeletekre vágva

cukkini_sajtos_lepeny

2-3 gerezd fokhagyma, aprítva

3-4 ek olívaolaj

50g húsos szalonna, felkockázva

3 tojás, enyhén felverve

100 g sajt, a fele felkockázva, a másik fele vékonyra szeletelve

Az olíván átsütöttem a szalonnakockákat,  megfuttattam a hagymát, rádobtam a cukkinit és nagy lángon, kevergetve megpároltam (kb. 5 perc) az esetleges vizet elpárologtattam alóla. Lehúztam a tűzről, összekevertem a fokhagymával, a felkockázott sajttal (juhsajt és cheddar került bele) és a tojásokkal, sóztam, borsoztam, piteformába öntöttem, a tetejére pakoltam a maradék sajtot – meg az esztétikum kedvéért egy koktélparadicsomot – és előmelegített sütőben 200 ºC-on kb. 20 percig sütöttem.

Olive 2011/August