Emlékszem réges-régen mekkora kedvenc volt a címben emlegetett bácsi üveges édes-savanyú mártása. Aztán ahogy a többi műkajáról, erről is “lejöttünk”.
Ezért is örültem meg az aktuális GoodFoodban talált receptnek – ráadásul még a szükséges hozzávalók is mind voltak itthon, csak egy ananászbefőttért kellett a boltba szaladni.
A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta – a csirkehús puha, omlós, a tésztakabát könnyű és roppanós, a szószban pedig varázslatosan keverednek az édes, savanyú és csípős ízek. És az elkészítése sem vesz igénybe egy óránál többet.
Omlós csirkemell édes-savanyú mártással
2 csirkemellfilé, vastagabb csikokra vágva
olaj a sütéshez
140 g liszt
1 tk sütőpor
25 g kukoricaliszt
2 dl hideg szénsavas ásványvíz
a mártáshoz
1 piros, kaliforniai paprika
1 chilli, kimagozva (eredetileg 3, de így is pont eléggé csípős lett)
egy nagy doboz ananászkonzerv
4 csillagánizs
2 ek tamarind paszta
100 g nádcukor
100 ml kínai rizsbor (vagy száraz sherry)
Először a szósznak álltam neki. Ehhez az ananászkonzerv leszűrt levét, a kimagozott, összevágott chillit és a felkockázott kaliforniai paprikát egy lábosba tettem és főzni kezdtem. Úgy 15 perc múlva már megpuhult annyira, hogy a merülőmixerrel krémesre tudtam turmixolni.
Hozzátettem a felkockázott ananászt és a többi ízesítőt és kis lángon addig főztem, amíg viszonylag sűrű, szirupos nem lett – ez olyan 20 perc volt.
Közben elkészítettem a csirkemelleket is. Egy mélyebb serpenyőben olajat melegítettem – kb. 1 cm mély legyen.
A felcsíkozott húsra ráfacsartam a citromlevet és egy kis sóval jól összeforgattam.
A kukoricalisztet egy lapos tányérban odakészítettem.
A sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet egy mélyebb tányérba tettem és felöntöttem a hideg ásványvízzel.
A csirkedarabokat először a kukoricalisztbe, majd a sűrű tésztába mártogattam és a forró olajban kisütöttem.
Magában is isteni, de egy kis basmati rizzsel teljes értékű főétkezés is lehet belőle.