Édes-savanyú csirkemell – Uncle Ben meg mondjon le

Emlékszem réges-régen mekkora kedvenc volt a címben emlegetett bácsi üveges édes-savanyú mártása. Aztán ahogy a többi műkajáról, erről is “lejöttünk”.

Ezért is örültem meg az aktuális GoodFoodban talált receptnek – ráadásul még a szükséges hozzávalók is mind voltak itthon, csak egy ananászbefőttért kellett a boltba szaladni.

A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta – a csirkehús puha, omlós, a tésztakabát könnyű és roppanós, a szószban pedig varázslatosan keverednek az édes, savanyú és csípős ízek.  És az elkészítése sem vesz igénybe egy óránál többet.

Omlós csirkemell édes-savanyú mártással

2 csirkemellfilé, vastagabb csikokra vágva

olaj a sütéshez

140 g liszt

1 tk sütőpor

25 g kukoricaliszt

2 dl hideg szénsavas ásványvíz

a mártáshoz

1 piros, kaliforniai paprika

1 chilli, kimagozva (eredetileg 3, de így is pont eléggé csípős lett)

egy nagy doboz ananászkonzerv

4 csillagánizs

2 ek tamarind paszta

100 g nádcukor

100 ml kínai rizsbor (vagy száraz sherry)

Először a szósznak álltam neki. Ehhez az ananászkonzerv leszűrt levét, a kimagozott, összevágott chillit és a felkockázott kaliforniai paprikát egy lábosba tettem és főzni kezdtem. Úgy 15 perc múlva már megpuhult annyira, hogy a merülőmixerrel krémesre tudtam turmixolni.

Hozzátettem a felkockázott ananászt és a többi ízesítőt és kis lángon addig főztem, amíg viszonylag sűrű, szirupos nem lett – ez olyan 20 perc volt.

Közben elkészítettem a csirkemelleket is. Egy mélyebb serpenyőben olajat melegítettem – kb. 1 cm mély legyen.

A felcsíkozott húsra ráfacsartam a citromlevet és egy kis sóval jól összeforgattam.

A kukoricalisztet egy lapos tányérban odakészítettem.

A sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet egy mélyebb tányérba tettem és felöntöttem a hideg ásványvízzel.

A csirkedarabokat először a kukoricalisztbe, majd a sűrű tésztába mártogattam és a forró olajban kisütöttem.

Magában is isteni, de egy kis basmati rizzsel teljes értékű főétkezés is lehet belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük