Amaretti cheesecake

sajttorta_mandula

Az biztos, hogy ha sütemény lennék, akkor cheesecake lennék. Gondolom ezzel a bejelentéssel nagy meglepetést senkinek sem okoztam. Volt már karamellesbanánosrebarbarás,mogyoróvajas. Házasítottam brownie-val és creme caramellel, és csináltam fagylaltot is belőle.

Szeretem, mert egyszerű, gyorsan kész és mégis annyira különleges.
Mert krémes, de mégsem fullasztó, émelygős. És a kekszalap kellemesen kiegyensúlyozza a fölötte lévő krém selymességét.

 

Amaretti cheescake

a kekszalaphoz:

200 g Zabfalatok keksz

50 g Amaretti keksz

100 g vaj

a krémhez:

3×150 g krémsajt (tescós sajátmárkásat /cream cheese/használtam, teljesen jó a Philadelphia helyett)

2 dl tejszín

2 dl tejföl

3 tojás

70 g marcipán, lereszelve

néhány csepp mandulakivonat

120 g nádcukor

mini- Amaretti kekszek a tetejére, díszítésnek

A kekszeket és a vajat aprítógépben összekevertem, majd egy 26 centis formába nyomkodtam. A formát több réteg alufóliába csomagoltam.

A krémhez valókat merülőmixerrel teljesen homogénre turmixoltam.

A sütőt előmelegítettem 160 ºC-ra és felforraltam 1,5-2 liter vizet.

A krémet a kekszalapra öntöttem, a becsomagolt tortaformát egy mélyebb tepsibe tettem és köréöntöttem a forró vizet. Így együtt toltam be az előmelegített sütőbe, ahol olyan 45-50 percig sült a gőzben.

Nem kell aggódni, ha kicsit még remegős a közepe ilyenkor, akkor lesz pont jó. Fontos, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, így nem reped meg a teteje. Kihűlés után mehet a hűtőbe, másnap ideális megenni. Mindet. Egyszerre :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük