A könyv amit igazából nem is ajánlok: Arnon Grunberg – Tirza

Arnon Grunberg: TIRZA

Ibi kocsmában volt a barátnőivel, a feleség a műtermében festett, és fogadta szinte kizárólag férfi modelljeit, Jörgen Hofmeester ült a nappaliban, és csak úgy falta a fejezeteket a kisebbik lánya betegségéről szóló, informatív könyvben, miközben Tirza a szobájában a cselló mellett épp végtelenül intelligensen éhen halni készült. Igy élt a Hofmeester család az új évezred kezdetén.”

Jörgen Hofmeestert idő előtt nyugdíjba küldik a könyvkiadóból , ahol évtizedek óta, igazából baromira motiválatlanul és megfásultan dolgozott. Persze ezt nem mondja el senkinek, reggelente továbbra is munkába indul, majd hazaérve vacsorát főz a még otthon élő 18 éves lányának, Tirzának – s nem ám holmi egyszerű ételeket, de mindjárt sushit, szasimit és persze mellé egy üveg fűszeres tramini is dukál (vagy több). A nagyobbik lány már elmenekült otthonról, a feleség többéves távollét után állít haza, mintha mi sem történt volna.

Miközben a lány érettségi bulijára készülődnek otthon, kezelni kell a helyzetet a feleséggel, Tirza új barátjával, aki Hofmeester szerint egy terrorista és ellen kéne állni a rátörő vadállati vágyaknak is (spoler: nem tud). A buli kisebb botrányba fullad, Tirza útra kell Afrikába a pasijával, ám miután hetekig nem ad hírt magáról, az apja utána indul, hogy megkeresse.

Hofmeester igazi értelmiségi helikopterszülő, a lány minden gondolatát befolyásolni, alakítani akarja. Igazából Tirza csak annyi, amennnyit az apja rásugároz, csak annyit tudunk meg a személyiségéből, amennyit H. látni enged. Rajta kívül nagyjából senkiről nem kapunk igazi karakterábrázolást, mindent az ő szemüvegén keresztül nézünk csak. S talán ez a legfájdalmasabb. Egy beteg, nihilista ember fejében lenni.

Grunberg egyébként tökéletesen és zseniálisan írta meg a könyvet. Hofmester a megtestesült európai (jelen esetben konkrétan holland) fehér középosztály, a főszereplő tökéletes szerepet játszik – bár kérdés, hogy ez valóban szerep-e.

Nem igazán tudom jó szívvel ajánlani a könyvet, elképesztően nyomasztó volt, és volt egy pont, ahol azt éreztem, még egy üveg fűszeres tramini előkerül, én fejbevágom a csávót 😊 De élménynek élmény volt, még ha nem is kifejezetten pozitív, a végén van egy elég nagy csavar, de ettől nem lesznek jobb érzéseink sőt! Ami addig csak a bőröm alá kúszott be és végig igyekeztem lesöpörni valahogy, az egyszercsak fullba betalált. Mindenesetre el kell telnie nem kevés időnek, mielőtt az írótól olvasok még bármit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük