Nálam akkor van az ősz hivatalos kezdete, mikor megveszem az első sütnivaló tököt. Innen aztán nincs megállás, kb. hetente sütöm, aztán vagy elfogy magában, vagy levesben, sütiben végzi. Ez a csiga a hosszú pályafutásom legeslegjobbika, hihetetlen puha és illatos tésztával, tökéletes arányokkal. Titokban még egy kis Graham lisztet is csempésztem bele – s úgy már teljesen egészséges is, nem?
Sütőtökös-fahéjas csigák
80 g sült sütőtök
120 ml tej
5 g porélesztő
50 g cukor
1 csipet só
1 tk fahéj
1/2 tk szegfűszeg
1 tojás
40 g vaj
1 kiskanál narancslekvár (vagy egy fél narancs reszelt héja)
270 g finomliszt
90 g Graham liszt
A picit felfuttatott élesztőt összekevertem az összes többi hozzávalóval (a liszt kivételével) kicsit összekutyultam, majd a lisztet apránként adagolva szépen kidagasztottam. 1,5-2 óra alatt duplájára kelt.
A töltelékhez összekevertem 60 g puha vajat, 100 g nádcukrot és 1,5 ek fahéjat.
A megkelt tésztát kinyújtottam, megkentem a fahéjas töltelékkel, feltekertem és vastagabb csigákra vágtam (kb 10-12 darab lett) és tepsibe téve, letakarva újra kelni hagytam kb. 1 órát.
Egy egész tojás és egy evőkanálnyi tej keverékével lekentem, előmelegitett sütőben 180 fokon, kb 20-25 percig sült.
Nálunk vannak máz-ellenesek a családban, úgy csak a felére került némi porcukorral kikevert krémsajt.
Recept alap: https://www.instagram.com/paulinasuga/