Fehérboros-olívaolajos sütemény Neil Perrytől

feherboros_sutemeny

 

Két dolog történt, ami közrejátszott ennek a süteménynek a megszületéséhez.

Az egyik, hogy jött a postás, és a T. Bálint Kiadónak köszönhetően kaptam egy újabb gasztrocsemegét, Neil Perry szakácskönyvét –  ‘Jól enni, jól lenni’ címmel. Szimpatikus kis gyűjtemény, letisztult, elegáns megjelenéssel, kipróbálnivaló receptekkel.

A másik, hogy  barátnőmék egy üveg édes borral érkeztek vendégségbe (késői szüretelésű hárslevelű Tokajról) Hát, most már ki kell jelentenem, nem szeretem az édes bort Az első a száraz fehér, aztán a rozé, és ha az étel (vagy az élet) úgy hozza, természetesen egy jó vöröset sem vetek meg. (Ó, és az ősz a silleré, persze)

Szóval kapóra jött a kinyitott üveg borhoz ez a süti, amihez desszertbor dukál. És nem mellé, hanem bele. A tésztájába és a szirupba is. Próbáljátok ki, igazán jó állagú, és nagyon finom sütike lett a végeredmény (legalábbis a többiek ezt mondták).

Olívaolajos-boros sütemény

2 tojás

115 g cukor

185 ml jó minőségű olívaolaj

125 ml édes desszertbor

1 (bio)citrom héja lereszelve

185 g liszt

80 ml tej

2,5 tk sütőpor

a sziruphoz:

115 g kristálycukor

125 ml desszertbor

A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra.

Keverőtálban a tojásokat a cukorral habosra vertem. Hozzáöntöttem a bort, az olívaolajat és a tejet, majd belekevertem a száraz hozzávalókat is.

Kb. 20-22 cm átmérőjű, magas falú piteformába öntöttem a masszát és 40 percig (tűpróba) sütjük.

Közben a cukrot megkaramellizáltam, felöntöttem a borral és lassan szirupossá forraltam.

Tálaláskor a sütire csurgattam.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük